Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić: Presude Haškog tribunala ne doprinose smirivanju prilika u BiH

mladen ivanic (6)

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić ocijenio je da odluke Haškog tribunala, pa i jučerašnja presuda Radovanu Karadžiću, ne doprinose smirivanju, već radikalizaciji prilika u BiH.

Svaki put, kaže, nakon odluka ovog suda, umjesto relaksacije političkih prilika, dolazi do tenzija i većih podjela unutar BiH.

Ivanić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci kazao da ostaje jedno veliko pitanje na koje Haški sud nije dao odgovor, zašto niko od “ozbiljnih“ osumnjičenih nije osuđen za ratne zločine nad Srbima, a što će proizvesti duboko nezadovoljstvo kod tog naroda, a vjerovatno će biti korišteno od radikalnih bošnjačkih političara da je samo jedna strana žrtva.

Time se, tvrdi, ocjena ratnih događaja u BiH nikada neće završiti.

Stoga se nada da će Haški tribunal veoma brzo prestati da postoji, a svi unutar BiH se vratiti pomirenju.

Samu presudu Radovanu Karadžiću nije želio posebno da komentira, podsjetivši da će uslijediti i drugostepeni postupak.

-Odbrana ima široki prostor i s puno argumenata će moći da traži promjenu odluke, a ne bih bio iznenađen i da se to desi, s obzirom na iskustva iz nekih drugih slučajeva – rekao je Ivanić i pozvao da se zaustavi politička zloupotreba ove presude, s tim da neka vrsta pomirljivih tonova nakon presude ipak ohrabruje.

Veoma je važno, kaže, da jučer nije bilo nikakvih okupljanja ni na jednoj strani.

Srpski član Predsjedništva BiH ne misli da može doći u pitanje status RS-a unutar BiH, a nakon presude Karadžiću.

Znam da bi, smatra, mnogi priželjkivali takve stvari, ali niko ovu presudu ne može koristiti za te svrhe.

RS je, naglašava, realnost i toga je svjesna i EU i međunarodna zajednica i stoga u zadnjih godinu i po dana nisu ni iznosili takve zahtjeve.

-Pozicija RS-a je neupitna, a mislim da ne postoje ni političke snage u FBiH koje smiju postaviti to pitanje – dodao je Ivanić.

Kazao je da jučerašnji istup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o presudi Karadžiću nije zajednički stav te institucije, jer se nije ni razmatralo to pitanje i nemoguće je da bude zajedničkog stava trojice članova Predsjedništva BiH o ovom pitanju.