Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić se sastao sa Vučićem: Stranci prave grešku mijenjajući političke favorite

Београд – Младен Иванић

Očekujem da Turska izađe sa finansijskim planom u vezi sa izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo, izjavio je danas u Beogradu član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, uvjeren da će oni to uraditi do jeseni, pa će se onda unutar BiH vidjeti kakve su reakcije Republike Srpske, a kakve Federacije BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je rekao nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, on sada očekuje od zemlje koja se u tome najviše angažovala i pokazala najveću spremnost, od Turske da izađe sa finansijskim planom.

“Mislim da je plan da se to desi da li nekom prvom narednom prilikom susreta ili eventualno posjete predsjednika Turske nekoj od zemalja u regionu, ali sam uvjeren da ćemo do jeseni sa njihove strane imati jasan stav kako oni vide i kako finansijska konstrukcija treba da se definiše, pa ćemo onda unutar BiH vidjeti kakve su reakcije Republike Srpske, a kakve Federacije BIH da bi se onda moglo ući u taj posao”, rekao je Ivanić ispred Predsjedništva Srbije.

Kako je dodao, to nije lak posao i treba ga dobro spremiti, jer ako se dobro pripremi ima i šansi da uspije.

Na pitanje o migrantima u Bosni i Hercegovini, Ivanić je rekao da na današnjem sastanku o tome nije bilo riječi.

On je istakao da je broj migranata prema procjeni negdje oko 5.000, te da je najveći broj tih ljudi već otišao iz BiH.

“Nije njima želja da ostanu u BiH. Ne djeluje njima BiH kao zemlja budućnosti. Ne smijemo potcjeniti ni moguće zloupotrebe migrantske krize, mogući terorizam. Predsjedništvo BiH će vrlo brzo upoznati sve nadležne bezbjednosne državne institucije o migrantima i o mjerama koje se preduzimaju, a glavna stvar nam je kontrola granica. Mi granicu moramo kontrolisati puno čvršće i mislim da je to najjefikasniji način da se migranti zaustave”, dodao je Ivanić.

Upitan o zasjedanju Vijeća za implementaciju mira (PIC), čija je ocjena da politička situacija nije dobra, Ivanić je izjavio da međunarodne institucije u BiH najveću grešku prave kada sa vremena na vrijeme imaju favorite, a onda te favorite pokušavaju da afirmišu, navodeći da je RS vrlo često bila kritikovana bez razloga.

“Ključ za stabilnost BiH je neutralnost međunarodnih institucija i ja se nadam da će PIC dokle god postoji da zauzima neutralnu poziciju i da nema svoje favorite. Mislim da će prema onome što znam, PIC imati visok stepen saglasnosti, da neće biti iskakanja pojedinih zemalja kao što je ranije, jer će ocjene biti puno balansiranije nego što su bile u nekim ranijim saopštenjima poslije njihovih sjednica, što meni djeluje kao neka vrsta pozitivnijeg pristupa međunarodnih institucija”, dodao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, od promjene Izbornog zakona BiH nema ništa, a naveo je i da je dio međunarodne institucije svjestan da ne može sam doći do rješenja i da će dio odgovornosti pokušati da prebaci na Centralnu izbornu komisiju.

“Mislim da je greška ubacivati CIK BiH da ona odlučuje o stvarima o kojima se nisu mogli dogovoriti politički akteri sami”, kazao je Ivanić, dodajući da je ključ tog problema dogovor stranaka u Federaciji BiH.

Ivanić je istakao da je danas održan redovni sastanak sa Vučićem.

“Naravno da je bila tema stanje u BiH i moje viđenje stvari, jer duže vrijeme vjerujem da je problem Izbornog zakona BiH jedna od ključnih stvari koja će opteretiti političke prilike u BiH. To ostaje i dalje i svi napori koje međunarodne institucije čine neće dovesti do nekog rezultata relativno brzo zato što nema volje domaćih aktera da se o tome postigne dogovor”, kazao je Ivanić.

On je naveo i da ga je Vučić informisao o prilikama u Srbiji, posebno i aktivnostima povodom situacije na Kosovu, ističući da je današnji sastanak bio redovna razmjena mišljenja koja će se dešavati i u vremenu koje dolazi.

Upitan da li je bilo govora o otvorenim pitanjima, kao što su granice, Ivanić je naveo da nisu o tome razgovarali, jer nije realno očekivati da se do izbora u BiH postigne dogovor.

“Mislim da je ogromna šteta što taj dogovor nije postignut. Apsolutno ne razumijem zašto je postojala neka vrsta otpora prema razgovoru, jer bi to bio ogroman plus i za Srbiju i za BiH i bio bi to tako lijep primjer u regionu”, kazao je Ivanić.

Kako je objasnio, BiH je važna Srbiji ne samo ekonomski, nego i politički, ističući da postoji jako puno razloga da se ti odnosi poboljšaju, a da je samo pitanje da će se pojaviti politički lideri koji su dovoljno spremni da istinski postignu prave i korisne dobre dogovore za obe strane.

Iz kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića saopštili su da je tokom današnjeg razgovora sa članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem ocijenjeno kako Srbija želi unapređenje, kako političkih, tako i ekonomskih odnosa sa BiH.