BiH

Ivanić u Tesliću: Daju 5.000 KM za svako novo radno mjesto

31/08/2015

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić posjetio je danas općinu Teslić, te razgovorao s načelnikom Milanom Miličevićem i lokalnim privrednicima o projektima važnim za razvoj ove lokalne zajednice.

– Teslić je jedna od rijetkih općina koja daje 5.000 KM za svako novootvoreno radno mjesto i koliko sam informisan, u prvom krugu su tako zaposlili 72 osobe, a u drugom krugu se očekuje i više od 100 – rekao je Ivanić u izjavi novinarima.

Dodao je da on kao član Predsjedništva nema mogućnost da direktno utiče na neke stvari za koje je zainteresovana lokalna uprava, ali da se određen uticaj može ostvariti na međunarodne finansijske institucije.

-U Tesliću se realizuje projekt proširenja vodovodne mreže koji finansira Evropska-investiciona banka i za koji postoji interes da se on proširi. Također, postoji mogućnost da se kroz razgovore sa donatorima pronađu potencijalni kako bi određeni projekti od interesa za građane ove opštine bili realizovani – naglasio je Ivanić.

Načelnik općine Teslić Milan Miličević je Ivanića upoznao o problemima s kojima se ta lokalna zajednica susreće u posljednje dvije i po godine, a to su problemi punjenja budžeta na strani neporeskih prihoda prvenstveno od strane „Šuma Srpske“, odnosno neuplaćivanja takse za drvne asortimente, kao i opstrukcije višeg nivoa vlasti.

-Predočili smo naše vizije i planove, sve ono što planiramo da uradimo na industrijskim zonama, a gdje nam je potrebna podrška viših nivoa vlasti radi njihovog uređenja, prije svega poslovne zone „Lanara“, koja bi, ako bi zaživjela, trebala da otvori nova radna mjesta – rekao je Miličević.

Dodao je i da je predstavljeno i nekoliko manjih projekata koji se odnose na sport, kulturu i školstvo.

Nakon sastanka, Ivanić i Miličević obišli su tri uspješna privredna kolektiva: „Škrebić kompani“, „Divos“ i „Natura“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.