Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za djecu Konjević-Polja nova školska godina počinje u Novoj Kasabi

konjevic polje djeca

Djeca Bošnjaka u Konjević-Polju krenut će sutra u novu školsku godinu, ali ne u odjeljenja škole “Petar Kočić” jer vlasti Republike Srpske ne dozvoljavaju nastavu na bosanskom jeziku, već i dalje u edukativni centar u Novoj Kasabi, gdje se za njih organizira instruktivna nastava.

To je Feni potvrdio jedan od roditelja Muhizin Omerović napominjući da se od ove školske godine grupi pridružuje još 18 prvačića.

Roditelji Bošnjaci šalju školarce u edukativni centar u Novoj Kasabi jer smatraju diskriminacijom što njihova djeca ne mogu u Republici Srpskoj, gdje žive, pohađati bosanski jezik kao maternji.

Omerović i drugi roditelji razgovarali su 19. augusta s resornim ministrom RS-a Danom Maleševićem, ali nisu došli do željenog rezultata već se po Omerovićevoj izjavi, ministar pozivao na Ustav RS-a i činjenicu da taj akt ne poznaje kategoriju “bosanski jezik” već “jezik bošnjačkog naroda” te takvu formu najavio kao jedan od predmeta od ovog septembra u svim školama RS-a.

Problem traje godinama, roditelji su se više puta oglašavali u javnosti, a krajem 2013. i početkom 2014. godine, s djecom su u znak protesta gotovo četiri mjeseca boravili u šatorskom naselju ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Sarajevu.