Ivanić: Uprkos puno razlika, BiH manje-više liči na normalne zemlje

ivanic334

Predsjedavanje Vijećem Evrope je velika odgovornost za BiH i zadatak kojem će BiH pristupiti s najvećom posvećenošću i raditi najbolje što može, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u današnjem obraćanju Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, kao šef države koja je preuzela predsjedavanje ovom organizacijom, javlja izvještač Fene iz Strasbourga.

Govoreći o tome kako vidi situaciju u BiH, rekao je da nije idealna, da ima puno toga što treba uraditi. Međutim, ako se uporedi s onim što je bilo prije 20 godina, ona je puno, puno bolja.

Smatra da je priča o BiH “neka vrsta uspjeha”, da je to sada zemlja koja, uprkos puno razlika, manje-više liči na normalne zemlje.

Istakao je novi pristup u Predsjedništvu BiH da se više ne potenciraju razlike, nego kompromisi, a i međunarodna zajednica je promijenila pristup prema BiH.

Novi pristup Evropske unije podrazumijeva prvo provođenje ekonomskih reformi, a da se pred stupanje u članstvo rješavaju osjetljiva pitanja kao što je presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”.

Ivanić narednih sedmica očekuje dogovor o reformskoj agenda, a plan je da do 2017. godine BiH podnese aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

To neće biti moguće, između ostalog, bez implementacije presude “Sejdić-Finci”, a predsjedavajući se nada da će kod svih političkih lidera biti dovoljno motivacije da se do tada to pitanje riješi.

Ivanić je situaciju u regionu ocijenio pozitivnom. Hrvatska je članica Evropske unije, a Srbija je na dobrom putu.

– Dobri odnosi sa susjedima su jedan od najvažnijih uvjeta za stabilnost unutar zemlje – kazao je predsjedavajući.

Govoreći o problemu terorizma i radikalizma Ivanić je kazao da politički lideri moraju biti snažno protiv radikalizacije posebno u svom narodu, te učiniti sve u tom smislu da bi se pospješila borba protiv terorizma.

Odgovarajući na poslanička pitanja o obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici, Ivanić je kazao da je bio u Srebrenici da oda počast žrtvama prije 10 godina kao ministar vanjskih poslova, kada je to bilo puno teže.

Navodeći da zbog hapšenja Nasera Orića još nije sigurno da li će biti komemoracije, kazao je da ako se u Srebrenicu bude išlo da se oda počast nevinim žrtvama, to će onda biti događaj koji će nas ujedinjavati. Ali, ako se bude politiziralo, Ivanić smatra da ćemo dobiti “mehanizam podjela” u kojem neće učestvovati.