Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodna zajednica jedinstvena

Iz Ambasada SAD i Britanije, OSCE-a i OHR-a za Fokus: BiH potrebne ustavne reforme, ali uz dogovor i konsenzus

dom naroda
SARAJEVO, 1. septembra (FENA) - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici koja počela danas u Sarajevu razmatrati nekoliko zakonskih rješenja koja predviđaju uštede u državnom budžetu. Foto FENA/Harun Muminović

Buduće rješenje bi u konačnici trebalo biti ono kojim su svi zadovoljni. Potrebno je nalaziti rješenja usmjerena prema budućnosti, vodeći računa o jedinstvu i prosperitetu ove zemlje i njenih građana i to zajedničkim dogovaranjem, dijalogom i pomirenjem

S. DEGIRMENDŽIĆ

Nakon što je Klub poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio u proceduru amandmane na Ustav BiH,koji podrazumijevaju promjene Ustava BiH veoma slične onima predlaganim i oborenim 2006.godine kroz tzv. “Aprilski paket”, otvoreno je pitanje koliko je naša zemlja spremna za konstruktivnu raspravu I dijalog o ovom važnom pitanju. Jasno je da su mišljenja i stavovi domaćih političara podijeljeni i suprotni u pogledu izmjena Ustava BiH i da s obzirom na način donošenja odluka svojstven bh. politici, da se prvo dogovore lideri, pa onda da nešto bude usvojeno u Parlamentu svakako ne ostavlja optimizam da bi nešto konstruktivno moglo proizaći iz ovog prijedloga. No, ono što je svakako bitno je to, da razgovorima o promjeni Ustava jeste mjesto u Parlamentu BiH.

Sudeći prema odgovorima na upit Fokusa od predstavnika međunarodne zajednice u BiH i to Ambasade SAD-a, Ureda visokog predstavnika, Misije OSCE-a i Ambasade Velike Britanije u BiH, svi oni podržavaju ustavne promjene koje bi uvele više funkcionalnosti i efikasnosti u BiH, ali jednoglasno ističu da sve promjene moraju biti rezultat dijaloga I konsenzusa.

PROBLEM NEEFIKASNSOTI

Na upit Fokusa kako u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH komentiraju najavljeni prijedlog ustavnih promjena ocjenjuju da su BiH potrebne reforme ,ali da one moraju biti plod dijaloga I kompromisa unutar ustavnog okvira.

-Dejtonski mirovni sporazum omogućio je da se Bosna i Hercegovina odmakne od rata i da se u njoj radi na stvaranju modernog, multietničkog društva. Bosni i Hercegovini potrebne su reforme da bi se riješio problem neefikasnosti koje koče upravljanje i privredni rast. O prirodi reformi moraju odlučiti lideri koje su izabrali građani Bosne i Hercegovine, kroz dijalog i kompromis unutar ustavnog okvira. Da bi BiH napredovala na svom euro-atlantskom putu neophodno je da se u BiH postigne konsenzus o određenim ustavnim promjenama u skladu sa Ustavom BiH- navodi se u odgovoru za Fokus iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Iz Misije OSCE-a u BiH komentirajući za Fokus najavljenu raspravu o ustavnim izmjenama koje su veoma slične prijedlogu iz 2006.godine koje je podrazumijevao tzv. “Aprilski paket” navode da je od “presudne važnosti da procesi ustavne reforme budu otvoreni i inkluzivni te da se pažljivo planiraju i vode, osiguravajući da se poštuju svi postupci i procesi”.

-Ustavne promjene u svakoj zemlji složen su i težak proces koji zahtijeva angažman i uključivanje aktera na svim nivoima vlasti i mora se provoditi na transparentan i inkluzivan način. U proteklih 20 i više godina bilo je inicijativa za promjenu Ustava Bosne i Hercegovine, a takozvani “Aprilski paket” bio je jedna od tih inicijativa. Bio je to ambiciozan prijedlog koji je predviđao značajne promjene u organizacionoj i političkoj strukturi BiH, ali nije dobio dovoljnu podršku za njegovo usvajanje. Od presudne važnosti je da procesi ustavne reforme budu otvoreni i inkluzivni te da se pažljivo planiraju i vode, osiguravajući da se poštuju svi postupci i procesi. U slučaju Bosne i Hercegovine, također je od suštinske važnosti da svi prijedlozi za ustavne promjene ispunjavaju zahtjeve presuda Evropskog suda za ljudska prava i domaćih sudova, osiguravajući da se u potpunosti poštuju prava svih građana BiH- naveli su za Fokus iz Misije OSCE-a u BiH.

ODLUKA NA POLITIČARIMA

Iz Ambasade Velike Britanije u BiH kažu za Fokus da su članstvu u Evropskoj uniji i u drugim zemljama prethodile ustavne izmjene.

-Na parlamentu je da razgovara i donosi odluke o pojedinačnim prijedlozima za izmjene ustava. Mišljenje Evropske komisije i presude Evropskog suda za ljudska prava i domaćih sudova određuju pravac demokratskog napretka u BiH. Članstvu u Evropskoj uniji su prethodile izmjene ustava i kada je riječ o drugim zemljama članicama, a, na kraju, konačna odluka je na političarima koji moraju napraviti neophodne kompromise za boljitak svih građana u BiH- naveli sui z Ambasade Velike Britanije u BiH za Fokus.

U odgovoru iz Ureda visokog predstavnika u BiH za Fokus kažu da neće komentirati pojedinačne prijedloge kao što je onaj koji je uputio u procedure SDPBiH u Parlamentu BiH , ali naglašavaju da je “jasno da bi za Bosnu i Hercegovinu bilo korisno da se uvede više funkcionalnosti i efikasnosti, imajući u vidu da su blokade i kršenja sadašnjih aranžmana učestala.”

-Buduće rješenje bi u konačnici trebalo biti ono kojim su svi zadovoljni. Potrebno je nalaziti rješenja usmjerena prema budućnosti, vodeći računa o jedinstvu i prosperitetu ove zemlje i njenih građana i to zajedničkim dogovaranjem, dijalogom i pomirenjem, nastojeći izbjegavati dalje podjele unutar društva-naveli su u odgovoru za Fokus iz OHR-a.

Inače, SDP između ostalog predlaže da se izmjenom Ustava BiH omogući izbor u Parlamentu BiH jednog predsjednika BiH uz dvojicu zamjenika i uvođenjem rotacijske smjene, kao i da se sadašnje ingerencije Predsjedništva BiH smanje, te da veće nadležnosti, posebno u vođenju vanjske politike i utvrđivanja budžeta pređu u nadležnost Vijeća ministara, čime bi ono postalo centralni organ izvršni vlasti.

Također, SDP predlaže da se broj poslanika sa sadašnjih 42 poveća na 87, a delegate u Dom naroda da bira Predstavnički dom PSBiH,a ne kao do sada entitetski parlamenti, odnosno Dom naroda u FBiH I Narodna skupština u RS, te da umjesto sadašnjih 15 delegata, taj dom čini 21 delegat i to po sedam iz reda Bošnjaka, Srba i Hrvata.

S obzirom da je ovaj prijedlog ustavnih izmjena već ušao u parlamentarnu procedure veoma brzo će se znati kakva će biti njegova sudbina.