Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv Osmana Mehmedagića i uposlenika OSA-e Muhameda Pekića

osman-mehmedagic

Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zlopupotrebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Osmana Mehmedagića, rođenog 1962. godine, direktora OSA-e BiH i Muhameda Pekića, rođenog 1991. godine, rukovoditelja Odsjeka za cyber sigurnost OSA BiH.

Optuženi se terete da su, tokom avgusta 2020. godine, zlopupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA-e, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zlopupotrebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Tužilaštvo BiH je uputilo prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića, izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA i zabrana kontakta sa uposlenicima OSA BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.