Iz Ambasade SAD-a poručili Čoviću: “To je neodgovorno i nepošteno”

dragan covic

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, jučer je kazao da “ne postoje zakoniti i ustavni uvjeti da se implementiraju izborni rezultati”. Iz Ambasade SAD u BiH navode da je blagovremeno formiranje vlasti odgovornost izabranih bh. zvaničnika kako bi se osigurala kontinuirana stabilnost zemlje i usvajanje reformi neophodnih za evropske integracije BiH.

“Iako je neophodno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema bh. građanima, uključujući i Hrvate u BiH. Umjesto toga, političke stranke bi trebale raditi, unutar uspostavljenog političkog okvira, u duhu kompromisa kako bi unaprijedile svoje ciljeve”, navode iz Ambasade SAD za N1.

U proteklih godinu dana, međunarodna zajednica pokušala je pomoći dijalog između političkih stranaka, u nastojanju da se riješe problemi u Izbornom zakonu. Usljed nedostatka političke volje za kompromisom, stranke nisu postigle dogovor, poručuju.

“I dalje ostaje od ključne važnosti da partneri u BiH rade na pronalaženju rješenja u skladu s europskim i demokratskim normama koja jamče kako političku ravnopravnost tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini tako i jednakost svih građana BiH, uključujući i onih koji se svojom voljom ne identificiraju kao pripadnici nekog konstitutivnog naroda”, stoji u odgovoru Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.