Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdoganov “Kašogi-show”

erdogan_govor_2

Turska bi mogla da svim raspoloživim pravnim sredstvima istraži uzroke smrti Džamala Kašogija i svjetsku javnost brzo informira o cijelom slučaju. Da je ovo izjavio, predsjednik Erdogan je mogao ostvariti dva cilja: Kao prvo, pokušati da vrati povjerenje međunarodne zajednice, koje je proteklih godina teško poljuljano. Kao drugo, tursko pravosuđe, koje je godinama u sjeni politike, bi na taj način moglo da vrati djelić svog ugleda, piše Deutsche Welle.

Međutim, Turska nije iskoristila ovu šansu. I dok su oči cijelog svijeta, zbog ubistva Kašogija, bile uprte u Tursku, Erdogan je od svega toga napravio lični show. Njegov odnos prema ubistvu saudijskog kolumniste nije bio primjeren: ni pravno, ni politički.

Erdogan kao sudija

Turska policija i pravosuđe su uspješno istražili slučaj. A šta je uradio Erdogan? On je iznio informacije do kojih je došla istraga kao da čita optužnicu ili sudsku presudu. “U međuvremenu je sigurno”, rekao je Erdogan, “da je Kašogi ubijen u saudijskoj ambasadi u Istanbulu”. I dodao: “Za to postoje čvrsti dokazi”. Erdogan je dodao kako im je uspjelo da rekonstruišu slučaj i kako su “timovi” koji su počinili ubistvo, doputovali u Istanbul i nakon ubistva napustili grad. Rekao je i da je jedan turski građanin učestvovao u u operaciji kao saučesnik a potom zaključio: “Sada je na Saudijskoj Arabiji da objasni pozadinu cijelog slučaja.”

Prema turskim zakonima, formulacije kojima se služio Erdogan, ne smije iznijeti ni državno tužilaštvo. One su moguće samo kada se iznosi presuda. Pored toga, nije posao predsjednika Turske da iznosi u javnost informacije o istrazi. Svojim govorom se Erdogan ponovo oglušio o podjelu vlasti na sudsku izvršnu i zakonodavnu, ali i na nezavisnost sudstva.

Erdoganov zadatak je zapravo bio stvoriti neophodne okvirne uslove kako bi moglo doći do nezavisne istrage. Ali on je u svemu vidio šansu da vrati povjerenje međunarodne zajednice i ojača svoju poziciju u pregovorima iza zatvorenih vrata. Dakle, on je od slučaja Kašogi napravio show.

Pozadina ubistva

Pozadina ubistva kritičara saudijskog režima je jedna od najbrutalnihjih borbi za vlast u arapskom svijetu. Saudijski novinar je dospio na liniju fronta između sunitsko-islamskog svijeta i vehabija. Kašogi je bio blizak Muslimanskoj braći, koji za Saudijce predstavljaju prijetnju njihovom postojanju. Turska je također bliska Muslimanskoj braći, ne želi međutim svađu sa saudisjkom kraljevskom porodicom. To je istragu napravilo tako komplikovanom i vjerovatno se zbog toga i odvijala tako sporo.

Odlučujuća je i uputa stručnjaka za međunarodno pravo: Prema Bečkoj konvenciji pravno je u ekstremno-teškim slučajevima moguće oduzeti diplomatski imunitet diplomatskim predstavnicima jedne zemlje u inostranstvu i izvesti ih pred lice pravde. Ali, tome se nije pribjeglo. Saudijski generalni konzul je bez problema mogao napustiti Istanbul, jer su turske vlasti zažmirile na oba oka. Očito je da Turska ne želi biti uvučena u probleme između saudijskog režima i Muslimanske braće.

Biće kažnjeni samo počinioci ali ne i naručioci ubistva

Ubistvo je stavljeno u rang običnog ubistva i tako je vršena i istraga. Indicije, koje bi mogle dovesti do političkih implikacija, nisu uzete u obzir, zato što bi svaki trag, koji direktno vodi do princa Mohameda bin Salmana, mogao izazvati nove komplikacije.

Iako Erdogan prstom stalno upire u Saudijsku Arabiju i traži od Rijada da isporuči grupu od 18 lica, koji su pod policijskom prismotrom, on zazire od suđenja ubicama Kašogija, koje bi imalo posljedice za saudijsku familiju.

Stoga će svako navodno rasvjetljavanje slučaja Kašogi u Turskoj proći bez uzimanja u obzir političkih dimenzija ubistva. Ubicama će se napraviti proces bez kažnjavanja istinskih poručioca ubistva. Ako je međunarodnoj zajednici zaista stalo da istraži istinske motive ubistva, onda ona mora preuzeti inicijativu i pobrinuti se da se ovim slučajem pozabavi međunarodni sud.

Ali ni to ne može promijeniti činjenicu da se Erdogan, u slučaju Khashoggi, prema turskom pravosuđu ponaša kao staratelj prema maloljetnom djetetu koje nema nikakvih prava.