Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Škrijelj: Pokušavaju oteti Medicinski fakultet

Rifat skrijelj

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kazao je na današnjoj press konferenciji da je Medicinski fakultet u Sarajevu trenutno najsloženija priča u pogledu odnosa prema Univerzitetu. Rektor nije želio dati odgovor na pitanje da li će pokrenuti smjenu dekanese Semre Čavaljuga.

– To što ću uraditi i kako ću uraditi ostavite mi kao slobodu kao rektoru Univerziteta da radim u skladu sa zakonom kakav god da je valjao ili ne valjao i u skladu sa Statutom. Koleginica koja obnaša dužnost Medicinskog fakulteta prešla je sve granice nedopustivog ponašanja jednog dekana i da sada ide korak dalje.

Rektor Škrijelj je kazao da je Čavaljuga sazvala tematsku sjednicu Vijeća Medicinskog fakulteta na kojoj su počeli da obavljaju razne konsultacije s ciljem otvaranja daljeg sukoba sa rektorom i Univerzitetom.

– U tome svemu su pored ostalog počeli da razmišljaju kako bi oteli Medicinski fakultet od Unvierziteta i napravili poseban medicinski univerzitet. Ta strategija ma od koga dolazila neće ići uz potpis ovog rektora niti ovog Senata. Mi smo njima zaustavili nekoliko nezakonito utvrđenih prijedloga odluka i oni su dobili ovdje ispravan ishod jer smo mi popravili njihove nezakonite radnje na Senatu kad su izbori u zvanja u pitanju – kazao je rektor, prenosi NAP.

Komentirajući slučaj prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića kojem se osporava povratak na Medicinski fakultet, odnosno uspostavljanje radnog odnosa koji mu je prekinut početkom januara ove godine, rektor je kazao da je to direktan odnos dekana i Upravnog odbora, a ne rektora.

– U pitanju je radno-pravni status, a po radno-pravnom statusu imaju dvije instance jedno je rukovodilac to je dekan, i drugostepeni organ je Upravni odbor. UO je donio odluku da se prof.dr. Gavrankapetanoviću uspostavi radni odnos na Medicinskom fakultetu. Dekanica je to trebala provesti, a ako je bila nezadovoljna mogla je pokrenuti upravni spor pred sudom protiv te odluke UO.

Ona se odlučila za varijantu koju je ona napravila, kazao je rektor, navodeći da je dobio odluku kojom obavještava da neće provesti odluku UO.

– To je sada stvar za neke druge institucije i organe, a nije za rektora UNSA. Ona sada traži podršku Ministarstva obrazovanja za ono što ona radi. Ja javno pozivam ministra obrazovanja, koji je još u mandatu, neka stane ili na stranu Medicinskog fakulteta javno ili protiv nezakonitog rada Medicinskog fakulteta. Neka se odredi ministar, a ja kao rektor sam se odredio da ću raditi po zakonu – kazao je Škrijelj.

Škrijelj je kazao da neće suspendovati Čavaljuga zato što je Zakon o visokom obrazovanju KS ostao nedorečen.

– Nikada mojim nezakonitim djelovanjem neću preuzeti tuđu krivicu. Ja ću to uraditi kako mi zakon i Statut dopušta i boriti se da se to stanje na Medicini popravi.

Škrijelj je kazao da je profesoru Gavrankapetanoviću trebao biti ponuđen ugovor na neodređeno vrijeme na osnovu zvanja redovnog profesora.

– Tadašnji dekan (2011.) potpisao je nezakonit ugovor sa Gavrankapetanovićem, ali i sa svim redovnim profesorima. Neka inspekcija ode na Medicinski fakultet i vidi ima li još redovnih profesora Medicinskog fakulteta koji imaju ugovor na određeno vrijeme, a u Zakonu o visokom obrazovanju moraju svi imati ugovor na neodređeno vrijeme na dio ili puno radno vrijeme.

Insistirat ću da dekanesa Medicinskog fakulteta i Vijeće rade po zakonu, oni to za sada ne rade.

– Oni su aplaudirali jednoj kolegici koja je rekla da treba napraviti medicinski univerzitet, a znamo tačno po zakonu šta treba za formiranje jednog univerziteta. To ne podrazumijeva da otmete tuđu imovinu i napravite svoj univerzitet. Medicinski fakultet kao jedna od organizacionih jedinica Univerziteta ima ozbiljnu krizu menadžmenta (dekan i prodekani).

On je kazao da će zatražiti zapisnike sa održanog Vijeća Medicinskog fakulteta jer su ružno spominjali rektora.

– Na tom Vijeću su istakli da čvrsto stoje iza svoje dekanice i ovlastili je da samo nastavi da radi kako je dosad radila. Neka se zna da ima jedan kolektiv koji broji skoro 100 ljudi Vijeća, koji je spreman da nezakonite radnje koje radi dekanica tog fakulteta podržava i čvrsto stoji uz nju – kazao je rektor.

Rektor je kazao da je nekoliko članova Vijeća koji su glasali protiv neke odluke za koju se glasalo, javno prozivano na Vijeću.

– To vam se zove javno ucjenjivanje ili mobing koji je vrlo opasan da se događa u akademskoj zajednici. Ako se neki profesor suzdržava ili je protiv nečega on ne bi smio zbog toga da odgovara, da mu se prijeti ili da se nad njim provodi revanšizam. A to je postala praksa Medicinskog fakulteta kao institucije, dekanice i ja sam u ozbiljnom kriznom odnosu s tim fakultetom jer nam prave probleme ne poštivajući zakon, rektora, Univerzitet i prave probleme unutar kolektiva.