Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prilično žestoka reakcija

Iz Ambasade SAD-a u Sarajevu o Čavarinom pismu Schmidtu: Arogantno!

americka ambasada bih

Pismo u potpunosti ignoriše ponašanje HDZ BiH koja je u velikoj mjeri doprinijela sabotaži institucija FBiH zarad ispunjenja svojih uskih interesa, te je zloupotrijebila kontrolne mehanizme sadržane u Ustavu FBiH

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara poslao je pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu, u kojem je najavio imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH, nakon što je to tražio od njega i potpredsjednika FBiH. Tim povodom oglasila se Ambasada SAD-a u Sarajevu.

U nastavku prenosimo u cijelosti njihovu reakciju:

– Dok pozdravljamo današnju predanost predsjednika Čavare vršenju vlastitih dužnosti te imenovanju četvero sudija Ustavnog suda FBiH, mišljenja smo da je ton pisma koje je uputio OHR-u arogantan, te da je njegovo tumačenje činjenica krajnje jednostrano – naveli su na Twitteru.

Izjava predsjednika Federacije BiH, Marinka Čavare, od 10. avgusta u vezi sa njegovim propustom da imenuje sudije Ustavnog suda Federacije BiH, ne samo da predstavlja njegovu ličnu neodgovornost, nego ukazuje na dublji problem – da su politički lideri ove zemlje odbacili obaveze koje imaju prema građanima BiH. Čavara je ukazao na nepostojanje političkog konsenzusa kao razlog neizvršavanja vlastitih ustavnih dužnosti, ali kakve su to korake preduzeli on i njegove kolege u smislu rješavanja pitanja nepostojanja konsenzusa tokom osam godina koliko su na vlasti? Koje su kompromise postizali kako bi izgradili razumijevanje i ublažili tenzije?

Dok pozdravljamo danas iskazanu predanost predsjednika Čavare vršenju vlastitih dužnosti te imenovanju četvero sudija Ustavnog suda FBiH, mišljenja smo da je ton pisma kojeg je uputio visokom predstavniku arogantan, te da je njegovo tumačenje činjenica krajnje jednostrano. Pismo u potpunosti ignoriše ponašanje HDZ BiH koja je u velikoj mjeri doprinijela sabotaži institucija FBiH zarad ispunjenja svojih uskih interesa, te je zloupotrijebila kontrolne mehanizme sadržane u Ustavu FBiH.

BiH su potrebne funkcionalne institucije na državnom i entitetskom nivou za napredak ka euro-atlantskim integracijama. Bez stabilnosti nemoguće su pozitivne promjene i reforme. To zahtjeva očuvanje ravnoteže između dva entiteta u BiH, kao i između njena tri konstitutivna naroda i Ostalih. Umjesto toga, politički lideri koriste ove institucije za podrivanje te ravnoteže, ili za njhovo potpuno urušavanje. Nažalost, politički lideri i dalje odbijaju da riješe dugogodišnja institucionalna pitanja u BiH.

Trenutna, toksična politička kultura opasna je i ukoliko se to ne promijeni, BiH neće biti dovoljno stabilna kako bi njeni građani uživali u miru i prosperitetu koje zaslužuju, navode iz Ambasade.