Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevska premijera filma”Kapa”: U ekipi i Đurina kćerka Zala

kapa (1)

Reditelj Sarajlija sa slovenačkom adresom Slobodan Maksimović, kooproducentica Marina Andree – Škop

Film za djecu “Kapa”, čiju režiju potpisuje Slobodan Maksimović, Sarajlija sa slovenačkom adresom, ovaj vikend će biti prikazan u okviru Dječijeg programa Sarajevo film festivala. Riječ je o svojevrsnoj novogodišnjoj bajci za djecu i odrasle, koja govori o prijateljstvu i požrtvovanosti.

– Kapa je divna i poučna priča o sticanju prijateljstva između dječaka koji nema ništa i djevojčice koja ima sve. Mogu ga gledati i odrasli, imat će šta vidjeti. Možemo slobodno reći da je Kapa najbolji slovenački novogodišnji film za djecu, baš zato što je jedini takav koji je ikada snimljen. Možda čak i u regionu – izajvio je redatelj Slobodan Maksimović povodom sarajevske premijere.

Sarajka Marina Andree – Škop, koproducentica filma, povodom prikazivanja u sklopu Dječijeg programa kaže:

– Ponosna sam što će “Kapa” biti prikazana u mom rodnom gradu. Riječ je o filmu u kojeg je uloženo puno ljubavi i na kojem sam radila od njegovih samih početaka zajedno sa svojom prijateljicom iz Sarajeva, prerano preminulom producenticom Darijom Kulenović – Gudan. Vjerujem da bi se projekciji Kape na Sarajevo film festivalu Darija iskreno jako radovala.

“Kapa” je posebno za publiku u regiji sinhronizirana na naš jezik, što je bio poseban doživljaj, pogotovo za mlade glumce koji su posudili glasove. Film je namijenjen djeci starijoj od šest godina, ali vjerujemo da će ga rado pogledati i ostali. Ključno je da se film prikazuje na maternjem jeziku publike, kako bi i najmlađi mogli pratiti ovu zanimljivu priču.

Osim Frane Maškovića, Zale Đurić, kćerke Branka Đurića Đure, i Ajde Smrekar, u filmu glume i izvrsni glumci djeca: Gaj Črnič, Kaja Podreberšek te mladi glumac bosanskog porijekla Emil Kulović.

Film “Kapa” bit će prikazan na nekoliko lokacija u Sarajevu, počevši od ovog vikenda. Glavna projekcija održat će se u nedjelju 14. avgusta u Cineplexu, a prisustvovat će joj filmska ekipa.

“Kapa” će u bh. kinima biti prikazivana i u novembru.