Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcija na odluku tužilaštva

Iz Ambasade SAD-a za Fokus: Pozivamo vlasti u BiH da omoguće medijima da rade bez straha i pritiska

Ambasada SAD

Sjedinjene Države snažno podržavaju slobodu štampe, te pravo svih novinara na slobodu izražavanja. Vlada SAD smatra da su slobodni i odgovorni mediji jedan od stubova demokracije, naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH

Nakon odluke Kantonalnog tužilaštva Sarajevo da neće provoditi istragu protiv predsjednika Općinskog odbora SDA Novi Grad Huse Ćesira i njegovog sina Muamera Ćesira zbog napada na fotoreportera Žurnala Adija Kebe koji se u Sarajevu desio u martu 2019. godine komentar na ovu odluku, te na to kakva se njome poruka šalje bh. medijima zatražili smo i od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

S. DEGIRMENDŽIĆ

U odgovoru na upit Fokusa iz Ambasade SAD-a još jednom su ukazali na važnost slobode medija, a pozvali su i vlasti u našoj zemlji da stvore okruženje i ambijent u kojem će mediji raditi svoj posao bez uznemiravanja, straha i pritisaka.

-Sjedinjene Države snažno podržavaju slobodu štampe, te pravo svih novinara na slobodu izražavanja. Vlada SAD smatra da su slobodni i odgovorni mediji jedan od stubova demokracije. Pozivamo sve relevantne organe vlasti da stvore okruženje u kojem mediji mogu raditi svoj posao bez uznemiravanja, straha i neprimjerenog pritiska – naveli su za Fokus iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD .

Podsjećamo, kako je objavio Žurnal, Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, 20. novembra ove godine donijelo je naredbu da se neće provoditi istraga protiv Huse Ćesira i Muamera Ćesira zbog krivičnog djela laka tjelesna povreda. Iz Tužilaštva KS su ocijenili da ne postoje dokazi koji bi ukazivali na to da su otac i sin Ćesir fotoreporteru Žurnala Adiju Kebi “kritične prilike nanijeli telesne povrede”.

Ovakva odluka donesena je uprkos tome što o napadu svjedoči i video snimak dostupan i javnosti, a koji je Žurnal kao dokaz dostavio i Tužilaštvu KS.