BiH

njemačka ambasada

Potvrđeno za Fokus.ba: Do daljnjeg nema turističkih putovanja ili posjeta u Njemačku

01/12/2020

Osobe, koje su prije pooštravanja ograničenja ulaska uslovljenog pandemijom ušle u Njemačku bez vize,  podliježu kao i do sada ograničenju boravka na maksimalno 90 dana

U ovom momentu ne postoji mogućnost turističkog putovanja ili putovanja u svrhu posjete iz Bosne i Hercegovine u Njemačku, u protivnom se mora računati sa vraćanjem sa granice, kazali su na Fokus.ba iz Ambasade Njemačke u Sarajevu.

A. DUČIĆ

Odgovarajući na naš upit ko i na koji način može trenutno u Njemačku naveli su da će Ambasada u narednim danima na svojoj internet stranici objaviti pregled trenutno postojećih izuzetaka.

– Osobe, koje su prije pooštravanja ograničenja ulaska uslovljenog pandemijom ušle u Njemačku bez vize,  podliježu kao i do sada ograničenju boravka na maksimalno 90 dana. Ukoliko se prekorači period boravka, nadležne  njemačke službe nalažu, po pravilu, trenutačno napuštanje zemlje i u tu svrhu uručuju potvrdu o prelasku granice. Ovaj postupak je ostao nepromijenjen i primjenjuje se neovisno o aktuelnoj situaciji  u vezi pandemije – kazali su nam u ovoj ambasadi. 

Generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža ukazao je prije dva dana na mnoštvo slučajeva da njemačka policija otkrije i deportuje državljane BiH koji su krenuli na put kao u vrijeme prije korone, te savjetovao da se o putovanju prvo informišu u Njemačkoj ambasadi.

-Zvanično turistički još nije dozvoljeno putovati, a sve informacije o putovanju tražite od Ambasade Njemačke. Oni su relevantni da vam daju odgovore ko i na kakav način može putovati u Njemačku – napisao je Kaluža na Twitteru.

Prema njegovim riječima, samovoljne procjene na osnovu komšijskih informacija mogu samo da naprave problem.

Komentari

Autor: A. Dučić / Fokus.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.