Za Fokus.ba

Iz Američke ambasade poslali poruku zbog bojkota iz RS-a

ambasada-SAD-Sarajevo

Prvi korak u realizaciji najave bojkota desio se upravo danas zbog čega je i otkazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Iz Američke ambasade u BiH odgovorili su na upit portala Fokus.ba u vezi sa bojkotom srpskih predstavnika iz RS-a u institucijama BiH.

Piše: A. DUČIĆ

Naime, ovaj bojkot uslijedio je nakon što je visoki predstavnik nametnuo dopune Krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida.

Prvi korak u realizaciji najave bojkota desio se upravo danas zbog čega je i otkazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

– Mi dijelimo stavove iznesene od strane specijalne savjetnice Ujedinjenih Nacija za prevenciju genocida i ratnih zločina Alice Wairimu Nderitu da su počinioci zločina pojedinci, a ne društvo ili zajednica u cjelini, te da su lideri, politički, vjerski i oni unutar vođe zajednica, kao i prosvjetni radnici i mediji, odgovorni da vode put konstruktivnog dijaloga koji se temelji na povjerenju, poštovanju i dostojanstvu. Poštivanje svih žrtava, kao pitanje opšteprihvaćenih ljudskih prava, te odbijanje politizacije patnje, doprinijet će pomirenju, koje je potrebno da bi BiH krenula naprijed- kazali su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u Sarajevu

Kako navode, fokusiranje na ekonomske, antikorupcijske, te reforme iz oblasti vladavine prava koje će donijeti veći prosperitet, umjesto izolacije, te učiniti napredak na europskom putu BiH, predstavlja najbolji način na koji političari mogu služiti svojim biračima.

-U tom smislu, SAD u cijelosti podržavaju suštinsku ulogu i mandat Ureda visokog predstavnika, te se unaprijed radujemo saradnji sa dolazećim visokim predstavnikom Christian Schmidtom, kako bismo se, zajedno sa lokalnim akterima, angažirali na ispunjavanju kriterija 5+2, koji su neophodni za okončanje međunarodne supervizije u BiH, te pružili podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu koji je potvrdio suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao jedinstvene nezavisne države, sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, građanima i ostalima- ističu iz Ambasade SAD u BiH.

Zatvaranje Ureda visokog predstavnika, naglašavaju, ne bazira se na vremenskim rokovima, već na ispunjavanju zadatih kriterija koji su komplementarni pružanju podrške funkcionalnosti i stabilnosti, koje su također potrebne imajući u vidu perspektivu BiH u odnosu na EU.

-Stoga se i svi lokalni akteri moraju vrijedno zalagati za postizanje konsenzusa i vođenje dijaloga usmjerenog ka napretku BiH. Samo uz učešće u radu svih nivoa vlasti, političari iz bilo kojeg entiteta mogu vratiti građanima nadu i izgraditi solidniju osnovu za ekonomski rast- napomenuli su iz Američke ambasade.