Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

negirali nekoliko navoda

Iz “ArcelorMittala” reagovali na tekst “Čelična rana Zenice”

zeljezara zenica arcelormittal
Foto: Almir Domanagić (RFE/RL)

“Kompanija ArcelorMittal Zenica je duboko zabrinuta što priča “Čelična rana Zenice” koju je CIN objavio 12. juna, nije tačna slika sveobuhvatnih mjera koje je poduzela kako bi ograničila svoj utjecaj na okoliš”, navode

Na tekst “Čelična rana Zenice“, čiji je autor Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), a kojeg je prenio Fokus.ba, stigla je reakcija navedene kompanije.

Njihovu reakciju prenosimo u cjelosti i bez intervencija.

“Uzimajući u obzir ozbiljnost CIN-a kao medijske istraživačke organizacije/agencije i profesionalni pristup, izrazili smo očekivanje ispravke netačnih navoda u objavljenim tekstovima.

Kompanija ArcelorMittal Zenica je duboko zabrinuta što priča “Čelična rana Zenice” koju je CIN objavio 12. juna, nije tačna slika sveobuhvatnih mjera koje je poduzela kako bi ograničila svoj utjecaj na okoliš.

U članku CIN-a stoji da je “ova ​​kompanija prekršila gotovo sve od 141 mjere navedene u njenoj okolinskoj dozvoli”. Ovo je netačno. Naime, od 141 naređene mjere navedene u integralnoj okolinskoj dozvoli, više od 90 % je završeno ili u toku.

Od dolaska ArcelorMittala u Zenicu kompanija uložila više od 100 miliona eura u različite inicijative za zaštitu okoliša. Štaviše, uspostavljen je plan koji navodi dodatne mjere za poboljšanje performansi postrojenja. Ovaj plan je dio naše dugoročne strategije za osiguranje održivog poslovanja i pozitivnog doprinosa lokalnoj zajednici i okolišu”, navedeno je u reakciji ArcelorMittala.