Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada sbk

Obećali im osnovicu plate od 425 KM, sad kažu nije loše ni 410

vlada sbk
FOTO: Fena

Vlada će sindikatima ponuditi osnovicu od 410 KM

Iako se od početka pregovora Vlade Srednjobosanskog kantona i sindikata uposlenih u javnom sektoru, koji plate primaju s kantonalnog budžeta, oko povećanje osnovice plate spominjalo usklađivanje osnovice s federalnom, prema danas usvojenom rebalansu budžeta, jasno je da će ponuda Vlade sindikatima ipak biti nešto manja.

Naime, kako je kazao premijer SBK-a Tahir Lendo, Vlada će sindikatima ponuditi osnovicu od 410 KM, što je manje od federalne osnovice koja iznosi 425 KM.

– Naša trenutna mogućnost je rast osnovice sa 385 na 410 KM. Težnja nam je bila izjednačavanje s FBiH, u ovom trenutku zbog prihodovne strane to nismo mogli, ali ni ovo nije loša osnovica, rast je standarda. Naše nastojanje je i dalje da sustignemo federalnu osnovicu” – kazao je Lendo.

Ukupni rashodi ovako predviđenog rasta osnovice iznose oko 10 miliona KM

Slično razmišlja i ministrica finansija SBK-a Mirjana Plavčić, koja je naglasila da ukupni rashodi ovako predviđenog rasta osnovice iznose oko 10 miliona KM.

– U ovom rebalansu nismo mogli sustići iznos federalne osnovice. Predložili smo rebalansom, odnosno Zakonom o izvršavanju budžeta osnovice u iznosu od 410 KM. Ovakve osnovice dovele su do rasta ukupnih rashoda, odnosno troškova uposlenih za oko 10 miliona KM – rekla je Plavčić.

Pojedini sindikati nakon zadnjeg sastanka s pregovaračkim timom Vlade najavili su da neće pristati na manju osnovicu od federalne, pa ostaje za vidjeti kako će reagirati na iznos koji je Vlada predvidjela rebalansom obzirom da danas nisu bili spremni za komentar. Novi sastanak predviđen je za utorak.