Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Služba za poslove sa strancima

Iz BiH protjerana dvojica stranaca zbog povezanosti s organiziranim kriminalom

l_dea4bc4b147539451d3cc0a9421a0f64

Izvršeno je lociranje i pronalazak dvije osobe i to državljanina Iraka inicijala S.S. i državljanina Turske inicijala E.C.

Inspektori Službe za poslove sa strancima kontinuirano u saradnji sa drugim nadležnim organima nastavljaju poduzimati sve neophodne operativne mjere i radnje na području Bosne i Hercegovine u cilju pronalaska sigurnosno interesantnih osoba koji ne poštuju zakonske propise.

S tim u vezi, na lokalitetu grada Sarajeva, pravovremenom i koordiniranom akcijom od inspektora za strance, izvršeno je lociranje i pronalazak dvije osobe i to državljanina Iraka inicijala S.S. i državljanina Turske inicijala E.C.

Prema raspoloživim informacijama Službe za poslove sa strancima, radi se o osobama povezanim sa organizovanim kriminalom i predstavljaju prijetnju sigurnosnom sistemu BiH gdje se državljanin Iraka smatra za jednog od organizatora međunarodnog lanca krijumčarenja ljudima na zapadno balkanskoj ruti i koji je ilegalno ušao u BiH.

Nakon provedenih svih aktivnosti iz nadležnosti Službe, te osobe su protjerane i udaljene sa zabranom povratka u BiH u periodu od pet godina.

Služba će i u narednom periodu u saradnji sa drugim nadležnim domaćim i međunarodnim sigurnosnim organima, poduzimati aktivnosti koje imaju za cilj otkrivanje i sprečavanje neregularnih migracija te samim tim davanje doprinosa zaštiti ukupne sigurnosti građana na području BiH, saoćeno je iz Službe za poslove sa strancima.