Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Masovne emigracije

Iz BiH za četiri godine izvezen ljudski kapital vrijedan 4,5 milijarde KM!

Gužve na graničnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu
16.05.2021., Slavonski Brod - Guzve na ulazu u Hrvatsku na granicnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Republika Srpska se povukla iz projekata kojim se nastoji uvezati dijaspora. Vijeće ministara blokiralo usvajanje nekoliko dokumenata o iseljeništvu

BiH je jedna od vodećih evropskih emigrantskih zemalja i spada među 11. emigrantskih zemalja u svijetu, a ukupan broj osoba koje žive u iseljeništvu, a koje vode porijeklo iz BiH, procijenjen je na 2,2 miliona.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

U izvještaju o provedbi dokumenta „Politika o saradnji sa iseljeništvom“ Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH koji je upućen Vijeću ministara BiH na usvajanje, istaknuta je i alarmantna informacija o nezaustavljivom izvozu ljudskog kapitala u BiH.

Tako je, ilustracije radi, navedeno da se ukupna vrijednost „izvezenog“ ljudskog kapitala u periodu 2014–2018. godine procjenjuje na 4.492,9 miliona KM (4,5 milijarde KM) ili 56.872 KM po osobi.

Inače, ukupan broj prve generacije emigranata iz BiH, odnosno onih koji su rođeni u BiH a žive izvan njenih granica u 54 zemlje svijeta iznosio je 1.804.991. Tako stopa emigracije iz BiH iznosi oko 50 posto (od ukupnog stanovništva), a broj izdanih boravišnih dozvola po prvi put građanima BiH u EU konstantno raste od 2014. godine kao rezultat liberalizacije tržišta rada u zemljama EU.

Priroda emigracija iz BiH se mijenja u smislu da se iseljavaju ili se namjeravaju iseliti cijele porodice, što ima dugoročne posljedice po BiH, jer se na ovaj način gubi demografska supstanca u smislu radnog i reproduktivnog potencijala države. Indikativno je i zabrinjavajuće da se iseljavaju i osobe koje su zaposlene ili već imaju biznis. Iselili su se ili se iseljavaju oni koji su u BiH stekli obrazovanje, znanja i vještine.

U izvještaju je navedeno da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice implementator niza projekta nastalih uz pomoć međunarodnih partnera, kao i to da se iz određenog broja ovih projekata, kojim se nastoji uvezati dijaspora, povukla Republika Srpska.

Naprimjer, iz projekta ”Dijaspora za razvoj” kojeg je ranije usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Projekt se implementirao u Federaciji BiH i Brčko Distriktu BiH (u daljem tekstu: BD BiH) iz razloga što se Republika Srpska povukla iz njega još u martu 2018. godine. Tokom 2021. godine sve institucije, osim Vlade Republike Srpske, imenovale su svoje predstavnike u Međuinstitucionalno tijelo za koordinaciju saradnje sa iseljeništvom. Ministarstvo za ljudska prava je svojim aktom od 25.06.2021.godine uputilo urgenciju Vladi Republike Srpske sa zahtjevom da se imenuje njihov predstavnik, ali na taj dopis nije odgovoreno. Određene blokade su se u proteklom periodu po pitanju dokumenata koji se odnose na iseljeništvo desile i u Vijeću ministara BiH.

Tako informacija „Uloga i potencijal iseljeništva iz BiH u razvoja turizma u BiH“ nije dobila potrebnu većinu na sjednici VM BiH u aprilu 2021. Ministarstvo ne posjeduje informaciju o tome da li je drugi Izvještaj o realizaciji projekta ”Dijaspora za razvoj” razmatran na sjednici Vijeća ministara održanoj 9.11.2022.godine. Ranije je s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH skinuta i odluka o dodjeli priznanja iseljenicima i organizacijama iseljenika iz Bosne i Hercegovine.