Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komentar na sjednicu

Iz Britanske ambasade za Fokus.ba: Povjerenje javnosti u VSTV dodatno je narušeno

vstv

Imenovanja u pravosuđu trebaju biti zasnovana na sposobnostima, transparentna i opravdana jasnim i dosljednim rezonom, poručili su iz Ambasade

Ambasada Velike Britanije u BiH dala je za Fokus.ba svoj stav o jučerašnjoj sjednici VSTV-a na kojoj je razgovarao o novom audiosnimku čiji je akter predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Piše: A. DUČIĆ

Nakon ove sjednice gdje je niz članova VSTV-a zatražilo je njegovu ostavku, ali je u zaključcima nakon sjednice navedeno kako se od Tegeltije traži da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a BiH.

– Kao što je jučerašnja sjednica VSTV-a pokazala, postoje pitanja koja traže odgovor i koraci koje treba poduzeti. Povjerenje javnosti u ovu značajnu instituciju još više je narušeno. Relevantne institucije trebaju promptno i nepristrasno istražiti sve navode o koruptivnom ponašanju, uključujući i trgovinu uticajem. To treba uraditi na profesionalan i transparentan način u koji će građani imati povjerenje – kazali su nam iz Britanske ambasade.

Kako navode, imenovanja u pravosuđu trebaju biti zasnovana na sposobnostima, transparentna i opravdana jasnim i dosljednim rezonom.

– Takav pristup gradi integritet i profesionalnost pravosuđa. VSTV i njegova upravljačka struktura moraju ispunjavati najviše pravosudne i etičke standarde – kažu iz ove ambasade.

Inače u jučerašnjim zaključcima, zanimljivo je, navodi se da je usljed svih okolnosti došlo do narušavanja partnerstva između VSTV-a BiH i njegovih strateških međunarodnih partnera, a što značajno otežava rad VSTV-a BiH i započetih projekata.

Iz Delegacije EU jučer su se oglasili te su pozvali predsjednika VSTV-a da djeluje odgovorno i zaštiti instituciju VSTV-a time što će uvažiti stavove Vijeća o potrebi podnošenja ostavke,