Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemačka vlada

Iz Bundestaga stiglo oštro upozorenje za Dodika zbog naredbe da se uhapsi Schmidt

bundestag
Foto: Pixsell

Upozoravaju da nastavak secesionističke politike predsjednika Republike Srpske najviše šteti ljudima u zemlji te da to ima i posljedice

Izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika protiv visokog predstavnika su potpuno neprihvatljive. Naredba da se visoki predstavnik uhapsi, bila bi nezakonita i predstavljala bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma – navodi se u izjavi glasnogovornika njemačke Savezne vlade.

Ističe se da Dejtonski sporazum već skoro tri decenije pruža značajan doprinos očuvanju mira u Bosni i Hercegovini. Očuvanje ovog mirovnog poretka je, podvlače, centralni zadatak visokog predstavnika.

-Pritom on ima i punu podršku njemačke Savezne vlade. Specijalni izaslanik Savezne vlade Njemačke za zemlje zapadnog Balkana Manuel Sarrazin upravo je bio u Bosni i Hercegovini i još jednom je Dodiku u razgovoru vrlo jasno prenio naš stav – poručuju iz njemačke vlade.

Upozoravaju da nastavak secesionističke politike predsjednika Republike Srpske najviše šteti ljudima u zemlji te da to ima i posljedice.

Prije nekoliko sedmica, podsjećaju, Savezna vlada se odlučila na postepeno ukidanje četiri velika infrastrukturna projekta i time na njihovo sukcesivno okončanje te da je i Evropska komisija otkazala poticaje.

-Savezna vlada ne izriče sankcije na nacionalnom nivou. Tu se radi o jednoglasnim odlukama na nivou Evropske unije – naglašeno je u izjavi iz njemačke vlade, saopćeno je iz Ambasada Savezne Republike Njemačke.