Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz Delegacije EU u BiH smatraju da nedavni rast cijena goriva nema veze sa akcizama

gorivo pumpa

Entitetske vlasti u BiH obećale su da će od petka gorivo biti jeftinije za 5 do 10 feninga. To nije dovoljno za vozače koji su i jučer pokušali blokirati saobraćaj na pojedinim cestama.

U BiH se i dalje vode rasprave o uzrocima enormnog rasta cijena, a mišljenja su podijeljena između rasta akciza, naglog skoka cijene na svjetskom tržištu, ali i monopolističkog položaja pojedinih naftaša u BiH. Raspravljalo se  i o mogućim interventnim mjerama kako bi se zaustavio rast cijena goriva u BiH.

Za mišljenje smo kontaktirali i Delegaciju EU u BiH koja je, na čelu sa specijalnim predstavnikom EU Larsom-Gunnarom Wigemarkom, u više navrata prošle godine upozoravala da BiH mora usvojiti akcize na gorivo.

Protesti vozača zbog visoke cijene goriva

„Povećanje cijena goriva u posljednjih nekoliko sedmica prouzrokovano je značajnim povećanjem globalnih cijena nafte od početka 2018.godine i nema veze sa akcizama na gorivo”, kazala je za Fokus.ba Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Milović-Halilović smatra da će povećanje akciza na gorivo koje je stupilo na snagu u februaru biti usmjereno ka infrastrukturalnom razvoju Bosne i Hercegovine.

„Kao odgovor na ovu odluku, međunarodne finansijske institucije već su obećale značajna sredstva, a Evropska unija će nastaviti pružati podršku kroz Agendu za povezivanje. U kombinaciji sa prihodima od povećanih akciza, ova sredstva će povećati konkurentnost zemlje, ojačati ekonomiju i omogućiti prijeko potrebna zapošljavanja“, zaključila je Milović-Halilović.

Podsjećamo, krajem prošle godine pojedini bh. parlamentarci su optužili specijalnog predstavnika EU Larsa-Gunnara Wigemarka da je lobirao za usvajanje zakona kojim su povećane akcize na gorivo.

Zastupnica Aleksandra Pandurević izjavila je tada da je Wigemark uspio da izvrši stravičan pritisak na bh. parlamentarce. Nazvala je to rušenjem bh.  institucija i pozvala na istragu o tome da li su “neki papci dobili nešto u džep jer su pristali da glasaju za akcize”.

Lars-Gunnar Wigemark

Wigemark je tvrdnje bh. zastupnika krajem prošle godine nazvao očekivanim.

„Reći ću samo to da kada ponestane drugih argumenata, onda se naravno pribjegne ovakvim ličnim napadima. Mi to, međutim, ne radimo u EU“, kazao je Wigemark.