Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Summit

Iz EU ponovili bh. političarima: Ispunite obećanja, dovršite reforme

summit eu – zapadni balkan – belga – pixsell

Summit članica EU i Zapadnog Balkana završio bez ikakvih zaključaka

Sastanak na vrhu država članica EU i Zapadnog Balkana, koji je trajao više od tri sata, završen je danas u Bruxellesu bez zajedničke izjave i bez konferencije za novinare.

Iz kabineta predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela kažu da je predviđena konferencija odgođena zbog nedostatka vremena budući da je sastanak trajao duže od predviđenog i da zajednička deklaracija nije ni bila predviđena.

Unatoč izostanku bilo kakvih rezultata, iz Michelova okruženja kažu da je sastanak dobro prošao.

Čelnici 27 država članica započet će svoj redovni sastanak na vrhu kasnije popodne i očekuje se da će dati zeleno svjetlo za kandidatski status Ukrajini i Moldaviji.

Time će te dvije zemlje na putu prema EU preskočiti Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, jedine dvije zemlje Zapadnog Balkana koje još nemaju status kandidata za članstvo.

Francusko predsjedništvo je pokušavalo ukloniti bugarsku blokadu Sjeverne Makedonije, koja zajedno s Albanijom čeka odobrenje za otvaranje pristupnih pregovora.

Međutim, te nade je ugasio bugarski premijer Kiril Petkov, koji je prije početka summita sa Zapadnim Balkanom rekao da nema izgleda da se na ovom summitu deblokira otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, ali je dao naslutiti da bi se rješenje moglo postići sljedećih dana.

Bilo je prijedloga da se i Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, ali oko toga nema konsenzusa. U nacrtu zaključaka koje bi čelnici EU trebali usvojiti tokom summita, ponovno se izražava puna i nedvosmislena predanost perspektivi članstva zemalja toga područja i pozvati na ubrzanje pristupnog procesa.

U nacrtu zaključaka pozdravlja se dogovor koji su čelnici parlamentarnih stranaka iz BiH postigli na sastanku kod predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela 12. juna.

Evropsko vijeće poziva političke čelnike u Bosni i Hercegovini da brzo provedu obećanja iz toga dogovora i dovrše reforme, koja će omogućiti zemlji da odlučno napreduje na svom evropskom putu, u skladu s prioritetima koje je postavila Komisija, kako bi dobila status kandidata.