Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gradnja u vodozaštitnoj zoni

Iz HIFA-e tvrde da im nije poništena okolinska dozvola za objekat na Dobrinji

protesti dobrinja hifa db (1)

“Kompanija do dana objave demanta nije dobila niti jedan dokument kojim se poništava okolinska dozvola, te u tom kontekstu je nejasna namjera i objava o poništenju iste, kao i stavljanje naslova ili teksta u kontekstu svršenog čina odnosno navodnog poništenja dozvole”

Neformalna grupa građana “Spas u zadnji čas – spasimo Dobrinu” u srijedu se obratila javnosti povodom, kako su rekli, “rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma kojim je poništena okolinska dozvola za izgradnju kompleksa u ovom naselju koji se sastoji od terminala kerozina, benzinske pumpe, punionice plina i autopraonice”. Sporni kompleks se nalazi u trećoj vodozaštitnoj zoni.

“Trenutna dozvola je upitne pravne valjanosti. Ovim rješenjem je to okončano. Konačno je neka institucija reagovala na zahtjev građana. Jedan od razloga zbog koje se okolinska dozvola vraća na ponovni postupak je činjenica da ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline KS nije poštovala odredbe Konvencije u pristupu informacijama i nije uključila u raspravu građane”, kazao je Amar Taso iz neformalne grupe građana “Spas u zadnji čas – spasimo Dobrinju”.

Dan Kasnije oglasili su se iz kompanije HIFA-OIL d.o.o. Tešanj. Evo šta su poručili:

“Obzirom da se od momenta početka pa do samog završetka radova na kompleksu HIFA-OIL Dobrinja, vrši kontinuirani pritisak i prozivanje od strane neformalne grupe građana „Spas u zadnji čas – spasimo Dobrinju” prema kompaniji HIFA-OIL d.o.o. Tešanj o navodnoj nelegalnosti gradnje, na što je odgovor dostavljen i dostupan javnosti kroz sve inspekcijske nadzore (https://www.klix.ba/vijesti/bih/inspekcija-utvrdila-gradnja-kompleksa-kod-sarajevskog-aerodroma-u-skladu-sa-propisima/211015137), te da je to još jednom učinjeno dana 09.11.2022.godine, a što su prenijeli određeni mediji, ovim putem upućujemo jasan DEMANT i zahtijevamo objektivnost izvještavanja od strane medija, koji su informaciju prenijeli u parcijalnom ili djelimičnom obliku, preuzimajući informaciju i plasirajući istu da je „Poništena dozvola za gradnju opasnog kompleksa u vodozaštitnoj zoni na Dobrinji“.

Naime, HIFA-OIL kao kompanija do dana objave demanta nije dobila niti jedan dokument kojim se poništava okolinska dozvola, te u tom kontekstu je nejasna namjera i objava o poništenju iste, kao i stavljanje naslova ili teksta u kontekstu svršenog čina odnosno navodnog poništenja dozvole.

Ovim putem obaviještavamo javnost, da pojedinci iz i gore navedene neformalne grupe građana ovim činom objave OBMANJUJU javnost te isti zluopotrebljavaju pojedine medije zbog određenih ličnih ili grupnih interesa. Jasno upućujemo NA IZJAVU pomoćnika ministra za zaštitu okoliša u KS g. Adnana Medića (09.11.2022.-TVSA) , da se ne radi o Rješenju o poništenju okolinske dozvole nego o Poništenju rješenja po žalbi, koja je neblagovremeno uložena i da nema dodatnih materijalnih dokaza koji bi upućivali na postojanje razloga za poništavanje okolinske dozvole.

Pozivamo sve medije koji su prenijeli informaciju o Poništenju okolinske dozvole za navedeni kompleks da objave ovaj demant i informišu javnost o tačnosti podataka. HIFA-OIL kao ozbiljna kompanija i menadžment je donijela odluku da će u okviru svojih pravnih okvira ozbiljno razmotriti pokretanje tužbenih postupaka i iskoristiti svoje zakonsko pravo za djela koja čine obmanu, klevetu, zloupotrebu javnog i medijskog prostora a sve u cilju zaštite integriteta i digniteta kompanije koja doprinosi razvoju BIH.

Ujedno se zahvaljujemo velikoj većini medija koji objektivno i bez pristrasnosti objavljuju ili prate ovu temu i svoj doprinos daju neovisnnom i objektivnom novinarstvu”, poručili su iz HIFA-OIL d.o.o. Tešanj.