Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjećanje na Holokaust

Iz Historijskog arhiva Sarajevo objavili kako su izgledali plakati protiv Židova

holokaust – historijsi arhiv sarajevo (1)

“Cilj ove propagande bio je opravdavanje zločina protiv Jevreja, pravdanje njihovog odvođenja u logore, njihovo povezivanje s pojmom neprijatelja naroda, te povezivanje s boljševizmom i masonstvom”, stoji u objavi Historijskog arhiva

Danas je Međunarodni dan sjećanja na Holokaust. To je sjećanje na dan kad su sovjetske snage oslobodile Auschwitz, najgori nacistički logor smrti, u kojem je ubijeno 1.1 milion ljudi. Od toga, 960 hiljada ubijenih bili su Židovi.

I na području NDH provodio se sistematski progon Židova. U vremenu od 1941. do 1945. godine na području NDH ubijeno je oko 80 posto članova židovske zajednice. Otprilike je tek svaki peti pripadnik židovske zajednice živ dočekao kraj rata.

Progon Židova bio je određen zakonima, a antisemitizam je bio prisutan na svakom koraku. Vlasti su plakatima na ulicama pozivale na progon Židova. Historijski arhiv u Sarajevu objavio je nekoliko takvih plakata. Radi se o arhivskoj građi koju posjeduje ovaj Arhiv. Sarajevo je u to doba, podsjetimo, bilo dio NDH.

“Međunarodni dan sjećanja na Holokaust. Međunarodni dan sjećanja na Holokaust je dan sjećanja na sve žrtve nacističkih režima tokom Drugog svjetskog rata. Ovim povodom predstavljamo nekoliko plakata antisemitskog karaktera iz naše Zbirke. To su propagandni plakati koji su služili kao sredstvo promicanja antijevrejske klime na prostoru NDH i regije.

Cilj ove propagande bio je opravdavanje zločina protiv Jevreja, pravdanje njihovog odvođenja u logore, njihovo povezivanje s pojmom neprijatelja naroda, te povezivanje s boljševizmom i masonstvom”, stoji u objavi Historijskog arhiva.