Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz masovne grobnice u Kozluku ekshumirano 55 posmrtnih ostataka

BiH

Masovna grobnica u Kozluku

Na lokalitetu Kozluk, na području općine Zvornik, završena je ekshumacija žrtava iz proteklog rata. Iz masovne grobnice pronađene na smetljištu u Kozluku ekshumirano je 55 posmrtnih ostataka.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je riječ o 15 kompletnih i 40 nekompletnih posmrtnih ostataka.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, na ovom lokalitetu pronađene su žrtve bošnjačke nacionalnosti ubijene u julu 1995. godine tokom genocida u Srebrenici.

– Pronađenim žrtvama ruke su bile na leđima vezane i pronađeni su povezi na rukama, dijelovi odjeće, lični predmeti i veliki broj čahura – istaknula je Čengić.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci prevezeni su u Komemorativni centar u Tuzlu radi sudskomedicinske i kriminalističko-tehničke obrade i uzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu.

Čengić navodi da je informacija o ovoj grobnici dobijena, u saradnji s Međunarodnom komisijom za nestale osobe (ICMP), od Haškog tribunala, a riječ je o satelitskim snimcima.

– Na ovom lokalitetu ekshumacija je izvršena ranije, odnosno 1999. godine istražitelji Haškog tribunala pronašli su tri primarne masovne grobnice iz kojih je na temelju DNK analize identificirano 377 žrtava, od čega 30 maloljetnika. Riječ je o žrtvama bošnjačke nacionalnosti ubijenim tokom genocida u Srebrenici – navela je Čengić.

Lokalitet na kojem je sada izvršena ekshumacija vraćen je u prvobitno stanje. Na širem lokalitetu Kozluka bit će izvršene još dodatne provjere, također na temelju satelitskih snimaka, kada to budu dozvoljavali vremenski uvjeti.

Ekshumacijom je, po naredbi Suda BiH, rukovodilo Tužilaštvo BiH.