Od četvrtka bez nastave u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo

ucenici skola

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijelo je odluku da se od četvrtka (24. decembra) obustavi nastava u osnovnim i srednjim školama, javlja Anadolu Agency (AA).

Odluka koju je potpisao ministar Elvir Kazazović ne odnosi se na Javnu ustanovu „Djeca Sarajeva“, čija će obdaništa nastaviti sa radom. Iz ministarstva su naglasili da su na ovaj potez bili primorani, jer su posljednjih dana dobili neuobičajeno veliki broj poziva građana, koji su tražili da ministar Kazazović obustavi nastavu u školama na području kantona.

„Podsjećamo da je važećim zakonima iz oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja propisano da se odgojno-obrazovni rad smije prekidati samo u slučaju elementarne nepogode, epidemije ili sličnih opravdanih razloga. Prema informacijama Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša proglašena je epizoda pripravnosti, koja zahtjeva poduzimanje mjera propisanih Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha u KS. Iako trenutne vrijednosti parametara, značajnih za utvrđivanje zagađenosti vazduha nisu povećane na nivo koji zahtjeva mjere treće epizode, među kojima je i mogućnost obustave nastave, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade odlučilo je da nastava u osnovnim i srednjim školama neće biti realizovana 24. decembra 2015. godine“, piše između ostalog u saopštenju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Prilikom donošenja odluke u obzir je uzet podatak da je povećana zagađenost vazduha u dužem vremenskom periodu uzrokovala zdravstvene tegobe kod velikog broja djece, što će se na ovaj način pokušati stabilizovati.

Iz ministarstva su naglasili da će o eventualnom produženju obustave nastave obrazovne ustanove i javnost na vrijeme biti obaviješteni.