Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Siva ekonomija šteti državi i urušava strane investicije

ALEKSANDAR VUČIĆ

Otvarajući konferenciju ”Suzbijanje sive ekonomije i jačanje konkurentnosti Srbije”, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ključno pitanje ”promijeniti sebe te da je potrebno ubijediti one koji učestvuju u sivoj ekonomiji da je za njih bolje i zdravije da rade u skladu sa zakonom, kao i njihove korisnike da je za cijelo društvo važnije da se plati porez”, javlja Anadolu Agency.

”Mi se ovdje suočavamo sa jednom potpuno kontradiktornim pristupom što možete da vidite u našoj javnosti svakoga dana. Kada država kaže: želimo da naplatimo porez, suočeni smo sa najžešćim napadima, država samo uzima, otima, nećemo da plaćamo porez. Koliko sutra, svi ti i to isti kažu: hajde država da nam da još nešto, da učini još nešto, da izgradi još nešto”, rekao je Vučić.

On je dodao da ukoliko se nešto traži od države, onda se moraju natjerati i oni koji učestvuju u sivoj ekonomiji da plaćaju porez te da oni urušavaju posao i stranim investitorima koji u Srbiji posluju po zakonu.

”Mi time sebe dodatno ograničavamo i urušavamo. Postavlja se pitanje da li smo mi u stanju da naš mozak promijenimo i da kažemo: ne interesuje me ko je na vlasti, ovo su moje obaveze prema državi, ta država ima obaveze prema narodu kojem će da vraća”, rekao je premijer Srbije.

On je najavio da će Vlada koju predvodi uz podršku NALED-a ove godine mnoge mjere preduzeti da se ukine veći dio parafiskalnih nameta, da se ukinu i ograniče firmarine, uvešće se online fiskalne kase, ali je istakao da sve te tehničke stvari neće vrijediti dok se ne promijeni razmišljanje na ovu temu u društvu.

”Nikakvog smisla nema na silu sprovoditi zakone, hoćemo mi to, ali ako ljudi u Srbiji ne razumiju zašto je to važno i koliko je važno, ako niko ne želi da razumije, već svako koristi različite argumente i po svaku cijenu želi da zadrži staro netržišno poslovanje u našoj zemlji, onda se plašim da ćemo teško uspjeti da sebe brzo približimo najmodernijim evropskim zemljama”, istakao je Vučić.

Ključni cilj Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, koji je usvojila Vlada Srbije na inicijativu NALED-a i Saveza za fer konkurenciju jeste smanjenje obima sive zone sa 30,1 na 26,7 posto BDP, odnosno za nešto više od milijardu eura do 2020. godine.