Iz masovnih grobnica u Zvorniku i Bosanskom Novom ekshumirano 19 žrtava

Masovna grobnica u Kozluku

Na lokalitetu Kazan-bašča, na području Zvornika, završena je ekshumacija, a ekshumirani su kompletni posmrtni ostaci 11 žrtava.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je riječ o primarnoj masovnoj grobnici koju su prije 15-ak dana pronašli radnici Islamske zajednice prilikom kopanja mezara.

– Posmrtni ostaci žrtava nalazili su se u crnim zaštitnim vrećama koje je koristila bivša JNA. Pronađeni su na dubini od oko jedan metar u neobilježenom dijelu mezarja – navela je Čengić.

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci prevezeni su u Komemorativni centar u Tuzlu gdje će biti izvršena sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci za DNK analizu da bi bio utvrđen identitet ekshumiranih žrtava.

Čengić kaže da se, prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, pretpostavlja da je riječ o Bošnjacima ubijenim tokom 1992. godine na području Zvornika i okolnih mjesta.

Po njenim riječima, na ovom lokalitetu 2003. godine pronađena je masovna grobnica iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 131 žrtve, a do sada je identificirana 121.

Na lokalitetu Hozića kamen, na području Bosanskog Novog, do sada su iz primarne masovne grobnice ekshumirani kompletni posmrtni ostaci osam žrtava.

Čengić navodi da su pronađena i „dva slučaja“, odnosno pronađene su kosti kojima su date dvije oznake.

Posmrtni ostaci prevezeni su u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu gdje će biti izvršena sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci za DNK analizu.

Ekshumacija na ovom lokalitetu nije završena i bit će nastavljena u ponedjeljak.

– Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da je riječ o Prijedorčanima ubijenim tokom 1992. godine, vjerovatno na ovom lokalitetu, jer su uz žrtve pronađene i brojne čahure – navodi Čengić, te dodaje da se na ovom lokalitetu traga za 11 žrtava.