BiH

reakcije

Iz OHR-a pojasnili Bradari šta je Dario Kordić

13/03/2023

Oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara (HDZ BiH) nedavno je u programu N1 ponovila stav kako se ne odriče svojih prijatelja, pa tako ni osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića. Uslijedile su reakcije i osude, među kojima je i zahtjev visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu za njenom smjenom. Sada su se oglasili i iz OHR-a. Bradara je, podsjećamo, gostujući u programu N1 izjavila kako je Kordić “valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin” nakon što je odležao kaznu.

Iz OHR-a poručuju kako presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ne nestaju nakon što je odslužena zatvorska kazna.

“Ratni zločini se ne mogu poništiti. Činjenica da je neko izdržao kaznu ne znači da su ti zločini nestali, već da je pojedinac kažnjen za svoju krivičnu odgovornost”, navedeno je iz OHR-a.

Nadalje, dodaju kako visoki predstavnik od političara očekuje istinsku posvećenost unapređenju pomirenja i to priznavanjem patnji žrtava i izrečenih presuda.

“Visoki predstavnik je siguran da međunarodna zajednica i velika većina ljudi u BiH dijele ovaj jasan stav”, stoji u saopštenju OHR-a.

Podsjećamo, Dario Kordić je osuđen na 25 godina zatvora u Hagu za ratni zločin nad civilima u selu Ahmići. Oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.