ured visokog predstavnika

Iz OHR-a reagovali na prijetnje navedene u Čovićevom pismu: Izbori se moraju održati

Inzko nametnuo zakon kojim se kažnjava negiranje genocida
23.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kaznjava negiranje genocida. Na fotografijama zgrada OHR u Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“Sada je na Vijeću ministara da ispuni svoju zakonsku obavezu i obezbijedi potrebna sredstva za finansiranje izbora”

“U nedostatku dogovora političkih stranaka o izbornoj reformi, sljedeći Opći izbori moraju se, kao i prethodni, održati u skladu sa postojećim zakonodavstvom”, kazali su iz OHR-a odgovorajući na upit medija u vezi posljednjih dešavanja i pisma Dragana Čovića međunarodnim zvaničnicima.

“Odluka Centralne izborne komisije da raspiše opće izbore za 2. oktobra odraz je te obaveze. Sada je na Vijeću ministara da ispuni svoju zakonsku obavezu i obezbijedi potrebna sredstva za finansiranje izbora.

Nadalje, u vezi sa pismom gospodina Čovića, visoki predstavnik podsjeća da se inicijative za izmjenu Ustava mogu provoditi samo u skladu sa propisanim ustavnim procedurama i uz pun angažman svih zainteresiranih strana. Opći okvirni sporazum za mir mora se poštovati u svakom trenu”, kazali su iz OHR-a.

Podsjetimo, visoki predstavnik Christian Schmidt je u svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a, kojeg su mediji objavili danas, ukazao na glavne krivce za trenutnu situaciju u našoj zemlji. Među njima je i HDZ BiH.