Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"nema granice"

Iz OHR-a nakon pojave opasnih plakata u Banjoj Luci podsjetili šta se desilo 2000. godine

plakati banja luka
FOTO: RSE

Reakcija iz OHR-a stiže nakon što su se jutros u Banjoj Luci pojavili opasni transparenti na kojim se vide uniformisane osobe uz natpise “Granica postoji”, uz nekoliko varijanti poruka ispod toga

Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmatrao je ustavnost izraza ‘granica’ u Ustavu Republike Srpske u januaru 2000. godine. I tada je zaključio da je izraz granica neustavan, saopćeno je danas iz Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR).

Komentirajući proteste koji se u Republici Srpskoj organiziraju pod nazivom “Granica postoji”, iz OHR-a navode da je osporeni član Ustava RS-a izmijenjen kako bi izraz ‘granica’ bio zamijenjen terminom ‘međuentitetska linija razgraničenja’.

– Ne postoji državna granica između entiteta. Postoji sloboda kretanja širom BiH. BiH i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja, osoba, roba, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Nijedan entitet neće provoditi kontrole na liniji razgraničenja između entiteta – saopćili su.

Reakcija iz OHR-a stiže nakon što su se jutros u Banjoj Luci pojavili opasni transparenti na kojim se vide uniformisane osobe uz natpise “Granica postoji”, uz nekoliko varijanti poruka ispod toga.

Bilbordi su postavljeni petnaestak dana nakon što su u nekoliko gradova u bosanskohercegovačkom entitetu RS održani protesti pod istim nazivom, a nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, koji se terete za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Izračunali su koliko Dodiku treba para da namiri ljude koje bi povukao iz institucija BiH

Nije istaknuto ko je postavio bilborde.

▪️ U Banjaluci su u užem centru grada postavljeni bilbordi u sklopu kampanje "Granica postoji".▪️ Bilbordi su…

Posted by Radio Slobodna Evropa on Monday, September 18, 2023

“Jutros kada sam krenula na posao, vidjela sam bilbord. Mogu vam reći da nije prijatan i na njemu piše ‘Granica postoji’, na kojem je čovjek i malo mu se vidi vojna oprema. Nije u civilu”, navela je između ostalog Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta u IZJAVI za BHRT.