Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

korupcija jedan od najvećih problema BiH

Iz OSCE-a za Fokus.ba o aferi “respiratori”: Pozivamo na brzu i detaljnu istragu

osce

Kritičko i neovisno novinarstvo zasnovano na činjenicama igra važnu ulogu u sistemu provjera i ravnoteže koji je ključan za učinkovito funkcioniranje demokracije

“Misija poziva na brzu i detaljnu istragu bilo kakvih navoda o korupciji i mi ćemo, u skladu sa našim mandatom, i dalje pomno pratiti sva dešavanja vezana za to”, kažu u Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini za Fokus.ba povodom afere oko uvoza respiratora.

Molimo Vas da nam odgovorite da li Misija OSCE-a u BiH prati dešavanja u vezi sa sumnjivom nabavkom 100 respiratora iz Kine, za što je izdvojeno 10,5 miliona maraka poreskih obveznika i kakav je Vaš komentar i šta očekujete sada kada su se u istragu o ovom slučaju uključili Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Državna agencija za istrage i zaštitu BiH?

Iako Misija OSCE-a u BiH ne komentariše pojedinačne slučajeve, naglašavamo da korupcija ostaje jedan od najvećih problema Bosne i Hercegovine. Mi redovno pozivamo nadležna tijela da razviju jasne zaštitne mjere i postupke za sprečavanje korupcije u kritičnim procesima, uključujući u pogledu javnih nabavki tokom ove pandemije. Nedostatak efikasnih mehanizama institucionalnog praćenja omogućava zloupotrebu i zaobilaženje propisa i smjernica o javnim nabavkama. Trenutne okolnosti nadalje naglašavaju potrebu za daljnjim ulaganjem napora u jačanje takvih institucionalnih mehanizama, kako bi se spriječila zloupotreba u procesu javnih nabavki, bez obzira na okolnosti. U doba krize, percepcija korupcije i netransparentnosti doprinosi nepovjerenju u demokratske institucije. Stoga, Misija poziva na brzu i detaljnu istragu bilo kakvih navoda o korupciji i mi ćemo, u skladu sa našim mandatom, i dalje pomno pratiti sva dešavanja vezana za to.

Također, molimo Vas da prokomentirate javni poziv direktora Federalne uprave Civilne zaštite BiH Fahrudina Solaka Tužilaštvu KS da istražuje medijske navode o ovoj nabavci. Podsjećamo, da je Fokus.ba objavio potvrđenu informaciju o tome koja je firma uvoznik ovih respiratora i koliko su koštali.

Kritičko i neovisno novinarstvo zasnovano na činjenicama igra važnu ulogu u sistemu provjera i ravnoteže koji je ključan za učinkovito funkcioniranje demokracije. Važno je osigurati slobodan protok informacija i da mediji mogu raditi bez bilo kakvog pritiska, kako bi javnosti pružali ključne informacije, pridržavajući se profesionalnih novinarskih standarda i etičkih principa.

Mediji ne bi trebali biti izloženi bilo kakvim pritiscima, jer to vodi do samocenzure i svakako utiče na kvalitetu izvještavanja. Takvi pritisci u potpunosti potkopavaju i umanjuju najvažniju ulogu koju mediji igraju – objektivno i profesionalno dijeljenje informacija građanima o činjenicama koje utiču na njihov svakodnevni život”, kažu u OSCE-u za Fokus.ba.