Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hoće li biti direktne nabavke?

Iz “Pfizera” potvrđeno za Fokus: Sarađujemo s vlastima u BiH o pristupu vakcini

pfizer covid

U BiH postoje institucije čija je zakonska obaveza briga o zdravlju stanovništva i uposleni u tim institucijama su itekako dobro plaćeni da rade taj posao. Međutim, ne rade ga. Još u oktobru se znalo da će vakcine putem Covax mehanizma stići tek u prvoj polovini ove godine

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Pandemija korona virusa u BiH otkrila je sve slabosti i nedostatke zdravstvenog sistema u BiH iako naša zemlja ima zakone koji jasno propisuju šta su poslovi i zadaci svake od brojnih institucija čije brojne zaposlenike plaćaju građani ove zemlje.

Naime, umjesto efikasne i zakonite akcije kod nabavke lijekova, medicinskih i zaštitnih sredstava u vrijeme pandemije, mi 10 mjeseci svjedočimo tome da je najveći domet naših 13 ministarstava zdravstva, isto toliko zavoda za javno zdravstvo, kriznih štabova i drugih državnih institucija to da nam savjetuju nošenje maski, držanje distance, pranja ruku i uvođenja zabrana poput ograničenog okupljanja i uvođenja policijskog sata.

Pri tome ne treba zaboraviti ni da su vlasti “isprosile” brojne donacije uglavnom u zaštitnoj opremi i sredstvima vrijedne desetine miliona maraka, a od kojih građani uglavnom nisu imali nikakve koristi, niti iko zna gdje su tačno završile.

POČELI PREGOVORI S PROIZVOĐAČEM

Najnovijem zapletu svjedočimo u pokušaju nabavke vakcina protiv Covid 19. U iščekivanju da dobijemo naručene doze putem Covax mehanizma, niko od institucija se ne brine o tome da se vakcine nabave direktnim putem koji bi ubrzao njihov uvoz i imunizaciju stanovništva, koja je primjerice već počela u Srbiji i Hrvatskoj.

Naprotiv, svi su se u ovoj državi proglasili nenadležnim za taj posao, zanemarujući pri tome da postoje institucije čija je zakonska obaveza briga o zdravlju stanovništva i uposleni u tim institucijama su itekako dobro plaćeni da rade taj posao. Međutim, ne rade ga. Još u oktobru se znalo da će vakcine putem Covax mehanizma stići tek u prvoj polovini ove godine, a što je tada Fokusu i potvrđeno u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

U međuvremenu, Sindikat doktora medicine i stomatologije FBiH samoinicijativno je pokrenuo aktivnosti, kao medijator na pokušaju nabavke vakcine, a kako je za medije potvrdio Rifat Rijad Zaid, predsjednik tog sindikata, vlasti Zeničko-dobojskog kantona su shodno apelu ljekara jučer ostvarili kontakt s predstavnicima kompanije “Pfizer” koja proizvodi vakcinu protiv Covid 19.

Šta tačno znače ti kontakti i hoćemo li doći u situaciju da kantoni pojedinačno nabavljaju vakcine, još se ne zna.

No, Fokus je prije dva dana kontaktirao predstavništvo kompanije “Pfizer” u BiH s pitanjima o tome da li je iko od nadležnih u BiH kontaktirao tu kompaniju u vezi s nabavkom vakcina protiv Covid 19, kao i da nam odgovore na koji način vlasti ili ovlašteni distributeri iz BiH mogu naručiti vakcinu i šta je potrebno učiniti da bi BiH ušla u proces nabavke vakcina, kao i da li ih imaju dovoljno za eventualnu narudžbu iz BiH.

U odgovoru koji smo dobili tek su potvrđeni kontakti odnosno saradnja i s vlastima u BiH, iako nisu precizirali s kim tačno sarađuju u našoj zemlji.

-Pfizer i BioNTech su posvećeni da omoguće pristup Pfizer BioNTech vakcini kako bi pomogli u ispunjavanju globalnih potreba javnog zdravlja. Usko sarađujemo s vladama, uključujući i vladu BiH, kako bismo omogućili pristup vakcini. Trenutno nemamo dodatnih informacija- odgovorili su na naš upit iz predstavništva Pfizera u BiH.

Iako Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH jasno propisuje načela, mjere način organizovanja i provođenja zdravstvene zaštite, nosioce društvene brige za zdravlje stanovništva, prava i obaveze lica u korištenju zdravstvene zaštite, te sadržaj, način obavljanja i nadzor nad obavljanjem zdravstvene zaštite na teritoriji Federacije BiH, ovaj zakon se očigledno ne provodi, jer prema propisanim odredbama, da nadležni rade svoj posao ne bi građani imali potrebu ni brinuti niti raspravljati po društvenim mrežama o ovoj važnoj temi.

Tako se u tom zakonu u članu 116. između ostalog navodi da Federalni zavod za javno zdravstvo “planira i vrši centralnu distribuciju vakcina, nadzire i evaluira provođenje obaveznih imunizacija, te planira i nadzire provođenje preventivnih i protivepidemijskih mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije”.

Da je Zavod nadležan za uvoz vakcina za Fokus je potvrđeno i u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Naime, glavna inspektorica u toj agenciji Indira Fazlagić pojašnjava da vakcinu u BiH, u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima, može uvesti samo, od strane ove agencije, ovlašteni veleprometnik odnosno uvoznik lijekova i ukoliko je vakcina registrovana, Agencija za lijekove daje saglasnost za uvoz.

-Neregistrovane vakcine se uvoze na temelju saglasnosti entitetskog ministarstva zdravstva.Nabavka vakcina, za razliku od drugih lijekova, je entitetski centralizovana. Za entitet Federaciju to vrši Federalni zavod za javno zdravlje dok Institut za javno zdravlje to radi za Republiku Srpsku. Dakle to je praksa koja se provodi za nabavku vakcina za imunizaciju djece odnosno nakon što bude izabran kao najpovoljniji ponuđač, veleprometnik nabavi i uveze vakcinu – pojasnila je Fazlagić.

Na Fokusov upit Zavodu za javno zdravstvo FBiH na čelu s Davorom Peharom, o tome šta su učinili na nabavci vakcina i zaštiti zdravlja stanovništva, nisu odgovorili.

DVA NAČINA UVOZA

S obzirom na to da se vakcine u BiH osim putem Covax mehanizma mogu nabaviti i interventnim putem, što znači da se neko od distributera obrati sa zahtjevom Federalnom ministarstvu zdravstva da im se odobri hitan uvoz određenih doza tih vakcina, pitali smo u Ministarstvu da li su možda dobili takve zahtjeva i šta je njihova obaveza u procesu nabavke vakcina.

-Federalno ministarstvo zdravstva do sada nije zaprimilo niti jedan zahtjev zainterventni uvoz vakcina protiv COVID-19- naveli su iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Oni su podsjetili da je Ministarstvo civilnih poslova BiH potpisalo Ugovor sa Covaxom sporazum u spetembru prošle godine, te da taj mehanizam obuhvata 186 zemalja, a koordinira ga Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI). Naveli su i da je Federalno ministarstvo zdravstva ispunilo sve potrebne obavaze, odnosno prvobitno uplatilo avans, a potom i preostala finansijska sredstva za nabavku 800.000 doza vakcina, te da je Federacija iskazala potrebe za nabavku vakcina i putem EU mehanizma nabavke.

Međutim, u Federalnom ministarstvu zdravstva tvrde da oni nemaju zakonske mogućnosti, niti po Zakonu o javnim nabavkama BiH, niti po Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH za direktnu nabavku vakcina od proizvođača lijekova.

S obzirom na to da se u javnosti pojavila informacija da će putem Covaxa prve doze vakcine stići u ovom mjesecu, kontaktirali smo i Ministarstvo civilnih poslova BiH da pojasne šta oni dodatno rade na nabavci vakcina, ali odgovor nismo dobili.

Za sada je pitanje zašto je nabavka vakcina direktnim putem što bi podrazumijevalo to da ovlašteni distributer zatraži dozvolu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH dozvolu za stavljanje u promet jedne od registriranih vakcina ili da zatraži interventni uvoz za neregistriranu vakcinu postala ogroman problem vlastima u BiH bez odgovora.

Upućeni u ovaj proces, ali koji nisu nadležni za davanje izjava pa su željeli ostati anonimni, za Fokus tvrde da je proces uvoza vakcine direktnim putem u slučaju da je ona i registrirana i neregistrirana apsolutno jednostavan, naravno ukoliko neki od proizvođača vakcine protiv Covid 19 ima dovoljno tog lijeka i za izvoz u našu zemlju.

-Dovoljno je bilo da nadležni zahtjev za uvozom vakcina ispostave nekom od ovlaštenih distributera i da se on u zavisnosti da li je vakcina registrirana ili nije obrati Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH ili Federalnom ministarstvu zdravstva za redovan ili interventni uvoz vakcina i taj process bi bio brzo okončan – tvrde naši sagovornici.

Oni ističu da proces uvoza vakcine protiv Covid 19 nije mnogo različit od onog za ostale vakcine koje je BiH do sada uvezla I bez problema skladištila i dsitribuirala u višemilionskim količinama.

S obzorom na to da je kompanija Pharma Maac najveći uvoznik vakcina u BiH, pitali smo ih da li su oni razmatrali mogućnost nabavke vakcina protiv Covid 19 i da li ih je neko od nadležnih kontaktirao u vezi s tom eventualnom nabavkom? Međutim, na naš upit nisu odgovorili.

U priči o komplikacijama u vezi s nabavkom i uvozom vakcina, svakako treba podsjetiti na to kako je novac za nabavku 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona našim novcem, ekspresno obezbijeđen i kako je uvoz omogućen firmi koja nije imala ni dozvolu za uvoz tih sredstava i uz sve to nabavka je izvršena u tajnosti.

Iz ovog slučaja nabavke za koji je potvrđena optužnica pred Sudom BiH jasno proizilazi da naše vlasti kada i žele nešto nabaviti onda to mora biti u tajnosti, posao nabavke mora biti dodijeljen nekom ko je podoban, a ne stručan, a kada se takve sumnjive nabavke i otkriju onda vlasti svoje marifetluke bezobrazno i bahato pokušaju opravdati “dobrim namjerama” i “brigom za građane”.

ČEMU STRAH OD OPTUŽNICE?

Ovakav stav proizilazi i iz nedavne sramotne i skandalozne izjavu Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva FBiH koji je izuzev nekoliko pojavljivanja na TV ekranima tokom prošlogodišnjih press konferencija Kriznog štaba gotovo prespavao pandemiju, kazao da se niko ne usuđuju direktno nabaviti vakcinu jer se plaši optužnice, pri tome aludirajući na optužnicu za nabavku respiratora.

Na ovaj način Mandić, koji je inače od otkrivanja afere respiratori tvrdio da nije ni znao za tu nabavku, sada dao svoj pečat na očigledno uvjerenje vlasti da se u ovoj zemlji treba raditi mimo procedura i zakona, ali da vlasti pri tome zbog toga niko ne smije ništa pitati niti propitivati.

Zanimljivo je da niko od ostalih vladinih zvaničnika, a niti parlamentaraca, kao ni iz pravosuđa nije pitao ministra Mandića da pojasni ovu izjavu i da ga pita, je li to on ima neka saznanja o tome da je neko nezakonito htio nabaviti vakcinu, pa se uplašio optužnice?

Jer, zašto bi se neko ko je spreman izvršiti bilo kakvu nabavku u skladu sa zakonom i procedurama plašio optužnica?

Međutim, očigledno je da će u ovoj zemlji mnoga pitanja koja su se nametnula tokom pandemije poput i onih kako su se lijekovi Favira i Remdesivir nezakonito našli u prodaji u pojedinim bh. apotekama, ostati bez odgovora ili ćemo se načekati dok ih ne dobijemo ili sami ne otkrijemo. Uključujući i ovo “ko i zašto ne želi nabavku vakcina”