mup rs

Iz policije najavili veliku kampanju: 30 sistema za mjerenje brzine tokom 24 sata

mup rs – press

U julu i avgustu tokom 24 časa biće korišteno 30 sistema za mjerenje brzine

U julu i avgustu na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ministarstvo unutrašnjih poslova provodiće kampanju “Vozi oprezno, putuj bezbjedno”, javlja Anadolu Agency (AA).

Goran Amidžić, načelnik jedinice policije za bezbjednost saobraćaja, rekao je da ova kampanja ima za cilj da podigne stanje bezbjednosti saobraćaja na viši nivo u mjesecima kada dolazi do povećanja frekvencije saobraćanja, broja saobraćajnih nezgoda i broja povrijeđenih i nastradalih lica.

Kampanja predviđa intenzivnija kontrolu i to sa 30 sistema za mjerenje brzine tokom 24 časa, kontrolu da li su vozači pod dejstvom alkohola, opojnih sedstava, da li imaju upaljena svjetla i korištenje zaštitnih pojasa.

U julu i avgustu u prethodne dvije godine dogodilo se oko 4.000 nezgoda, a to je oko 20 posto ukupnog broja nezgoda u 2018. i 2019. godini.

“Za ta dva mjeseca proše godine smrtno je stradalo 38 osoba, a za prvih šest mjeseci te godine 46 osoba. U 2018. u julu i avgustu smrtno je stradalo 40 lica, a za prvih šest mjeseci 48 osoba”, kazao je Amidžić.

Prema njegovim riječima, najviše nezgoda sa smrtno stradalim osobama desilo da na području Pplicijskih uprava Banjaluka, Prijedor, Gradiška, Doboj i Bijeljina.

Najčešći uzroci ovih saobraćajnih nezgoda su nepropisna i neprilagođena brzina ili 41 posto, strana kretanja vozila u 22 posto, nepropisno preticanje u 10 posto slučajeva i oduzimanje prvenstva prolaza 7,5 posto.

Alkohol je uzrok samo u slučajevima kada vozač ima preko 1,5 grama po kilogramu.

Prema riječima Amidžića, veliki problem je i vožnja pod uticajem alkohola, a na niskom nivou je svijest vozača da ne bi trebalo da voze dok piju. On je naglasio da su poražavajući rezultati pojačanih aktivnosti na suzbijanju upravljanja pod dejstvom alkohola.

“Stičem dojam kada bi radili svaki vikend pojačane aktivnosti na području cijele RS da bi svaki vikend imali 500 do 600 vozača pod dejstvom alkohola i 80 do 100 koji imaju preko 1,5 grama alkohola po kilogramu u organizmu. To je za naš prostor velika brojka. Učešće vozača pod uticajem alkohola koji su uzrokovali saobraćajne nezgode sa poginulim osobama je oko devet posto, a svjetski standardi su da je sve preko tri posto je prevelik broj”, kazao je on.

Prema podacima MUP-a, saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima se dešavaju kada je kolovoz suv, kada je vedro, najčešće srijedom i četvrtkom, najugroženiji su vozači i suvozači, te učesnici u saobraćaju životne dobi od 21 do 30 godina života.

Amidžić je rekao da je broj saobraćajnih nezgoda u prvih šest mjeseci ove godine manji za 15 posto u odnosu na prošlu godinu, a za isti broj smanjen je i broj teško povrijeđenih. Kada su u pitanju smrtno stradale osobe u saobraćajnim nezgodama ove godine u odnosu na prošlu ih je manje za 28 posto. U ovoj godini na putevima u RS-u u prvih šest mjeseci poginule su 33 osobe.

Amidžić je savjetovao vozačima da ne sjedaju za volan kada konzumiraju alkohol, da ne upotrebljavaju lijekove koji se ne smiju koristiti niti narkotike, da se odmore prije dužih putovanja ili da za vrijeme putovanja odmaraju, kao i da provjere ispravnost vozila i brzinu prilagode uslovima na putu.

On je podsjetio da oprezni treba da budu i vozači traktora, bicikala, pješaci, te je upozorio da se romobili ne smatraju vozilima nego sredstvima za igru i zabranjeno je njima se kretati i na kolovozu i na trotoaru. Amidžić smatra da bi trebalo da počne kažnjavanje onih koji romobile koriste u saobraćaju.