MUPKS

Iz policije pojasnili kad možete voziti djecu i starije od 65 godina uprkos zabrani

saobracajna policija – sarajevo – kontrola

Kada je u pitanju prijevoz djece, Hadžiabdić je naglasio da je MUP Kantona Sarajevo u obavezi da provodi naredbe nadležnih štabova i nije u mogućnosti da dalje tumače ovu naredbu

Od 22 marta kada je uvedena zabrana kretanja od Federalnog štaba civilne zaštite, pa do danas, izdato je oko 300 prekršajnih naloga – kazao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić je na današnjoj pres-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo.

On je također rekao da je u protekla 24 sata izdato 35 prekršajnih naloga kršenja zabrane kretanja u vremenu od 20 do 05 sati.

Hadžiabdić je kazao da je objekt u Suhodolu u završnoj fazi pripreme.

– U ovom objektu boravit će osobe kojima je inspekcijskim rješenjima određena izolacija, a ne poštuju je. Takve osobe će biti sprovedene na izvršavanje prisilne, odnosno prinudne izolacije u ovom objektu do onog momenta koji im je naveden u rješenju – objasnio je Hadžiabdić.

Kada je u pitanju prijevoz djece, Hadžiabdić je naglasio da je MUP Kantona Sarajevo u obavezi da provodi naredbe nadležnih štabova i nije u mogućnosti da dalje tumače ovu naredbu.

-U izuzetnim okolnostima ukoliko za tim postoji potreba može se dogoditi i neophodno prevoženje djeteta, radi odlaska ljekaru, naprimjer – objasnio je Hadžiabdić.

Naveo je i kako je bilo sličnih pitanja koja su se odnosila na osobe starije od 65 godina, te naglasio da i one u izuzetnom slučaju mogu otići ljekaru, s tim da mora imati uputnicu, kao i da im je to konstatovano u nalazima.

Uputio je apel građanima da se pridržavaju svih mjera nadležnih organa, a posebno onima kojima je određena mjera samoizolacije, jer će MUP morati postupati po naredbi koja podrazumijeva provođenje mjere prinudne izolacije.

Hadžiabdić je istakao da u posljednja 24 sata, od kontrolisane 994 osobe, njih 45 nije pronađeno na adresi.