Nakon navoda revizora

Iz Predsjedništva za Fokus: Kabinet Komšića nikoga nije vratio iz penzije

Sarajevo: Članovi Predsjedništva BiH primili su veleposlanike država članica Europske unije
22.01.2021.,Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Clanovi Predsjednistva BiH primili su veleposlanike drzava clanica Europske unije u Bosni i Hercegovini. Zeljko Komsic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U revizorskom izvještaju kojeg smo danas objavili dva savjetnika članova Predsjedništva, bez da je precizirano o kojim se članovima radi, dobila su otpremnine radi penzionisanja, ali onda su nakon toga ponovo vraćena na iste pozicije

Kabinet člana Predsjedništva BiH Željka Komšića nikoga nije vratio iz penzije ili bilo sta slično kao što se navodi u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH o radu Predsjedništva BiH u 2020, izjavili su za Fokus.ba u njegovom kabinetu.

Podsjetimo, u revizorskom izvještaju kojeg smo danas objavili stoji dva savjetnika članova Predsjedništva, bez da je precizirano o kojim se članovima radi, dobila su otpremnine radi penzionisanja, ali onda su nakon toga ponovo vraćena na iste pozicije.

Iz Komšićevog kabineta nam je u vidu reakcije na navode revizora također rečeno da član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda ne odlučuje o angažmanu savjetnika u kabinetima druga dva člana Predsjedništva pa ni o pravima koje ostvaruju ili ne.

VEZANI TEKST Savjetnike u Predsjedništvu penzionisali, dali im otpremnine od 30.000 KM, pa ih opet vratili?!

– Na temelju rješenja o otpremnini radi odlaska u penziju isplaćene su otpremnine u iznosu od 15.412 KM, odnosno 14.642 KM, a u skaldu sa Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH. S obzirom na to kako je Poslovnikom o radu Predsjedništva definirano da se radna mjesta u uredima članova Predsjedništva popunjavaju imenovanjem, sklapanjem ugovora o radu, ugovora o djelu ili dragovoljnim angažovanjem, isti savjetnici kojima je isplaćena otpremnina su ponovno, odlukama članova Predsjedništva imenovani na pozicije savjetnika u uredima članova Predsjedništva čime je ponovo aktiviran radno-pravni status ovih osoba – stoji u revizorskom izvještaju.