Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz RS-a stižu reakcije na odluku Ustavnog suda BiH

cubrilovic

“Ova odluka je u najmanju ruku zaprepastila, vjerujem, većinu građana u Republici Srpskoj. Imati takva mjerila i takve aršine, pokazuje da se radi o potpuno političkom sudu koji nema nikakve veze sa pravom i pravnom zaštitom i ne znam samo kako Srbi poslije ovakve odluke mogu da se osjećaju u BiH”, izjavio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovane zahtjeve 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti takozvane Republike BiH i članova Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti takozvane Republike BiH, saopšteno je iz ovog suda.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekao je Srni, povodom današnje odluke Ustavnog suda BiH o 1. martu i 25. novembru, da je Srbima u ovom trenutku potreban jedinstven stav iz Republike Srpske, bez obzira na poziciju i opoziciju.

“Stav će biti zauzet kada se iščita odluka Ustavnog suda i kada se vide sve njene posljedice. Kada dobijemo odluku, vidjećemo da li preduzimati nešto u pravnom smislu i šta, jer je riječ o najvišoj zakonodavnoj instanci. Treba preduzimati korake u okviru međunarodnih odnosa”, ocijenio je Čubrilović.

On smatra da je Ustavni sud BiH, odbijajući kao neosnovane zahtjeve 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti takozvane Republike BiH i članova Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti takozvane Republike BiH, pokazao da je u funkciji jednog, eventualno dva naroda, ne uzimajući u obzir činjenicu da je BiH veoma složena država tri konstitutivna naroda i da treba donositi odluke u smislu njihovog pomirenja.

On je pojasnio da je Ustavni sud gotovo pod istim uslovima cijenio dva slučaja na dva potpuno oprečna načina.

Čubrilović kaže da ovakva odluka ne ide u prilog pomirenju i napretku u BiH i da pokazuje da se ne uvažava nijedna činjenica koja dolazi iz Republike Srpske, ma koliko ona bila “pravno potkovana”.

Borenović: Predlagači apelacije napravili su veliku štetu

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović izjavio je Srni da će današnja odluka Ustavnog suda BiH o 1. martu i 25. novembru proizvesti vrlo bolne osjećaje u Srpskoj, jer se njom pokušavaju potvrditi dva dana koja su bila pogubna za Srbe u BiH.

“Izuzetno smo nezadovoljni zbog odluke Ustavnog suda. Zato smo i govorili da je bitno da se promijene struktura rada i način donošenja odluka u tom sudu da bi ta pravna institucija bila u potpunosti vlasništvo domaćih sudija”, rekao je Borenović i dodao da u tom slučaju odluke ne bi bile donošene preglasavanjem, već uz saglasnost sudija koji dolaze iz sva tri konstitutivna naroda i iz oba entiteta.

Borenović smatra da je trebalo dobro razmotriti kada i u kom obliku podnositi apelaciju kojom bi se na kvalitetniji način dobio stav Ustavnog suda BiH o ovim pitanjima.

On je postavio pitanje predlagačima apelacije da li su na ovaj način proizveli vrlo štetno dejstvo, jer su, kako je naveo, indirektno potvrdili ova dva dana kao praznike, što je katastrofalno za srpski narod i Republiku Srpsku.

Koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila je 6. decembra prošle godine Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti.

Poslanici većine u Narodnoj skupštni Republike Srpske uputili su 11. oktobra prošle godine apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti BiH.

Đokić: Veoma sam razočaran

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je da odluka Ustavnog suda BiH da odbije kao neosnovane apelacije poslanika Narodne skupštine Republike Srpske o 1. martu i 25. novembru, ne samo da je presedan, nego će bitno uticati na pogoršanje političkih odnosa u BiH.

“Veoma sam razočaran ovom odlukom. Po ko zna koji put Ustavni sud staje na stranu onih koji podstrekavaju loše odnose u BiH”, rekao je Đokić novinarima u Zvorniku.

On je istakao da je Ustavni sud BiH još jednom iskoristio politički pristup, a ne pravni.

“Ako je Sud koristio nekakve argumente prema Republici Srpskoj u vezi sa 9. januarom, onda su te iste argumente imali i za 1. mart”, naglasio je Đokić.

On je dodao da je riječ o dvostrukim standardima u radu Ustavnog suda BiH.

“To dovodi do nemogućeg stanja u ovoj zemlji, u pogledu mogućnosti da poštujemo i da prihvatamo odluke ustavnog suda BiH”, smatra Đokić.