Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stevandić: Otvorena nova kriza, u BiH vladaju šerijatska pravila

stevandic

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je Srni da je današnjom odlukom Ustavnog suda BiH da odbije kao neosnovane apelacije poslanika Narodne skupštine Republike Srpske o 1. martu i 25. novembru otvorena nova kriza, te na direktan i rigidan način potvrđeno da u BiH vladaju šerijatska pravila.

Stevandić je ocijenio da ovakva odluka predstavlja kraj iluzije o ravnopravnosti jer je nametnuta potpuna neravnopravnost koja nije u skladu sa interesima entiteta i naroda.

On je rekao da će Srpska ovakvu odluku pametno protumačiti, kao da je njome legalizovana odluka o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, jer ova odluka Ustavnog suda BiH, ukoliko se poziva na ravnopravnost, znači i da je 9. januar apsolutno legalan i da su oni pogriješili, a u suprotnom od danas je u BiH na snazi šerijat.

“Jednom narodu osporena su istorijska i kulturološka prava, što je drugom dozvoljeno, čime ih stavljaju u istu situaciju kao i kada je riječ o tretmanu žrtava koje su, takođe, u neravnopravnom položaju. Stratišta srpskog naroda u Federaciji BiH ne mogu da se obilježe, dok su, sa druge strane, srpski predstavnici obišli Potočare i pokazali poštovanje”, rekao je Stevandić.

On je rekao da će svi u RS-u koji vrše važne funkcije međusobnom saradnjom i koordinacijom u vezi sa ovim pitanjem donijeti najbolje odluke u interesu Republike Srpske i mira.

Ustavni sud BiH odbio je danas kao neosnovane zahtjeve 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti /takozvane/ Republike BiH i članova Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti /takozvane/ Republike BiH.

Koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila je 6. decembra prošle godine Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti.

Poslanici većine u Narodnoj skupštni Republike Srpske uputili su 11. oktobra prošle godine apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti BiH.