BiH

Saopštenje

Iz Ruske Ambasade objasnili zašto nisu bili za današnje zaključke PIC-a

05/12/2018

Ruska Ambasada u BiH ističe da podržava Centralnu izbornu komisiju BiH u profesionalnom pristupu pripremi i održavanju glasanja

“Ruska strana nije se pridružila kominikeu nakon sastanka održanog u Sarajevu na nivou političkih direktora zemalja članica Savjeta za sprovođenje mira /PIC/ jer ne prihvata tendenciozne procjene situacije u BiH”, saopšteno je večeras iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

“Principijelno ne dijelimo niz tendencioznih, pristrasnih i osvrnutih na prošlost procjena situacije u BiH navedenih u dokumentu. To uključuje karakteristike u odnosu na održane opšte izbore, perspektive i uslove za njihovu realizaciju, te formiranja organa vlasti”, navodi se u saopštenju.

Iz ruske ambasade ističu da nisu prihvatljive ni poruke koje se odnose na Predsjedništvo BiH jer su na granici nepoštovanja prema ovoj instituciji i u suprotnosti sa dejtonskim načelima.

“Međunarodna zajednica treba da se suzdrži od tutorstva i čitanja nastava i lekcija i ograniči samo na davanje stručnih preporuka. Ističemo privrženost Rusije Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovim temeljnim načelima suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima”, ističe se u saopštenju.

Ruska Ambasada naglašava da ne postoje alternative razumijevanju i dijalogu, uzajamnom poštovanju naroda u BiH, te kompromisu i konsenzusu kao osnovama procesa pomirenja, jačanja mira i stabilnosti u zemlji, socijalnog i ekonomskog razvoja.

“Institucije, nakon opštih izbora, treba da budu formirane u skladu sa utvrđenim rokovima i obezbijeđena njihova efikasnost, te ispoštovana volja birača”, naglašava se u saopštenju.

Ruska Ambasada u BiH ističe da podržava Centralnu izbornu komisiju BiH u profesionalnom pristupu pripremi i održavanju glasanja, realizaciji izbornih rezultata, dodajući da njen rad treba biti nezavisan.

“Posebnu pažnju zaslužuje potreba unošenja izmjena u izborno zakonodavstvo u skladu sa postojećim sudskim odlukama”, smatraju u Ambasadi Ruske Federacije u BiH.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.