potpisan sporazum

Iz Sarajeva krenulo uvođenje rodne ravnopravnosti na univerzitete u regionu

Potpisivanje sporazuma o saradnji TPO-23

Britanski ambasador u BiH Matthew Field naglasio je važnost poduzimanja konkretnih koraka

U Sarajevu je danas potpisan sporazum o regionalnoj saradnji javnih i privatnih univerziteta na implementaciji aktivnosti koje će doprinijeti afirmaciji rodne ravnopravnosti na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i regionu.

Inicijativa za ovom vrstom saradnje i umrežavanja potekla je iz TPO Fondacije u BiH na čelu sa profesoricom rodnih studija Zilkom Spahić Šiljak, koja je naglasila kako se potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa 18 univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore otvara vrlo važno poglavlje u integraciji principa rodne ravnopravnosti u visokom obrazovanju.

“TPO Fondacija u saradnji sa mrežom koordinatorica i koordinatora na svakom univerzitetu će tokom naredne četiri godine jačati institucionalne mehanizme rodne ravnopravnosti. Na univerzitetima obrazujemo kadrove za sve oblasti života i važno je da oni budu rodno senzibilizirani, ali i da se tokom studija osjećaju zaštićeno od bilo koje vrste diskriminacije, uključujući i rodno zasnovano nasilje”, rekla je programska direktorica Spahić Šiljak. Dodala je da projekat pomaže univerzitetima da ispune standarde Evropske unije za apliciranje na evropske fondove, a državama ove regije pomaže da ispune Cilj 5. Održivog razvoja UN-a koji se odnosi na rodnu ravnopravnost.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field naglasio je važnost poduzimanja konkretnih koraka:

“Univerziteti imaju izuzetno važnu ulogu u promoviranju rodne ravnopravnosti u BiH, svojim primjerom, ali i ulogom predvodnika i stručnjaka u polju rodne ravnopravnosti i inkluzije općenito. Veoma mi je drago da vodeći ljudi na univerzitetima prepoznaju potrebu da se više radi na promociji ovog pitanja i da poduzimaju konkretne korake”, rekao je ambasador Field.

Puno podršku ciljevima i aktivnostima predviđenima ovim projektom dao je i Univerzitet u Sarajevu, čiji je rektor Rifat Škrijelj izrazio zadovoljstvo zbog razvoja partnerskog odnosa.

„Univerzitet u Sarajevu kao najveći univerzitet u Bosni i Hercegovini izražava punu podršku ciljevima i aktivnostima predviđenima projektom UNIGEM. Po prvi put, osam državnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, četiri privatna univerziteta, kao i šest univerziteta iz regije, imaju priliku zajedno raditi na uspostavi mehanizama za rodnu ravnopravnost. Dodatno, Univerzitet u Sarajevu će uspostaviti Resursni centar za edukaciju nastavnog kadra i studenata o pitanjima rodne ravnopravnosti, koji će biti na raspolaganju svim partnerskim univerzitetima u ovom projektu. Drago nam je da smo dio ove inicijative koja visokoškolskim institucijama, i regiji, olakšava praćenje standarda Evropske unije“, naglasio je rektor Univerziteta u Sarajevu, profesor Rifat Škrijelj.