Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenija

Kurz: EU neće biti potpuna sve dok i zemlje zapadnog Balkana ne budu njene članice

kurz slovenija (1) AA

Samitom predsjedava predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji predstavlja EU, zajedno sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen

Moramo pojačati razmjenu sa Zapadnim Balkanom, ovom susjednom regijom, koja nam je toliko važna, za nas, za Evropsku uniju. Evropska unija neće biti potpuna sve dok i zemlje Zapadnog Balkana ne budu njene članice, poručio je austrijski kancelar Sebastian Kurz uoči samita lidera EU i Zapadnog Balkana koji se danas održava na Brdu kod Kranja u Sloveniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Kurz se zahvalio slovenskom premijeru Janezu Janši na održavanju samita.

“Puno hvala slovenskom premijeru Janezu Janši za inicijativu o održavanju samita Evropske unije i Zapadnog Balkana danas na Brdu kod Kranja”, rekao je Kurz.

Samitom predsjedava predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji predstavlja EU, zajedno sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, a pridružio im se i visoki predstavnik EU-a Josep Borrell i komesar za evropsko susjedstvo i proširenje EU-a Oliver Varhelyi.

Plenarnoj sjednici prisustvuju predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicijske banke, Svjetske banke i Vijeća za regionalnu saradnju.

Samit na Brdu kod Kranja je prilika za reafirmaciju evropske perspektive Zapadnog Balkana, saopćeno je ranije, što predstavlja zajednički strateški interes država regije.

Lideri će razgovarati i o saradnji na ubrzanju socio-ekonomskog oporavka nakon pandemije COVID-19, uključujući isporuke vakcina protiv koronavirusa. Bit će riječi o implementaciji Ekonomskog i investicionog plana i Zelene agende za Zapadni Balkan, kao i produbljivanju saradnje na političkom i planu sigurnosti.

Na kraju samita, lideri EU-a će usvojiti deklaraciju, koju su pozvani da podrže i čelnici zemalja Zapadnog Balkana.