Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz SBB-a tvrde: Našim zakonom ušteđeno 1.2 miliona KM godišnje

BiH

damir-arnaut4333

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dostavilo je zvanične podatke koji potvrđuju da je Zakon o dopunama zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je na prijedlog Saveza za bolju budućnost (SBB) usvojen u decembru 2015. godine, doveo do ušteda od tačno 1.200.779 KM u 2016., prvoj godini njegove primjene, saopćeno je iz Pres-centra SBB-a.

Iz ove stranke ističu da podaci Vijeća ministara za prvih 5 mjeseci ove godine ukazuju da će uštede tokom ove godine premašiti iznos od 1.4 miliona KM.

Također, podsjećaju da se radi o prijedlogu SBB-ovog poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH Damira Arnauta, kojim su naknade za rad u komisijama, odborima i drugim radnim tijelima značajno ograničene, odnosno potpuno ukinute kada se komisijski rad obavlja tokom radnog vremena.

Podaci Vijeća ministara BiH ukazuju da su uštede posebno značajne u Parlamentarnoj skupštini BiH (378.747 KM godišnje), Upravi za indirektno oporezivanje BiH (194.960 KM godišnje) te Ministarstvu pravde BiH (163.647 KM godišnje).

– Ovo je već druga privilegija koja je ugašena zahvaljujući djelovanju SBB-a u skladu sa svojim osnivačkim principima i programskim ciljevima, kao i obećanjima datim građanima, a nakon što je također na prijedlog SBB-a ukinut “bijeli hljeb”. Tačan iznos ušteda od “bijelog hljeba” bit će poznat već iduće godine, kada u političku mirovinu ode prva generacija političara u post-Daytonskoj BiH, koja neće imati pravo na ovu naknadu za nerad – ističu iz SBB-a.

SBBBiH smatra da je potrebno provjeriti da li su sve institucije BiH uskladile svoje podzakonske akte s navedenim zakonskim obavezama, a s ciljem što većih ušteda za budžet BiH.

Također, pozivaju sve političke subjekte da djeluju na ovakav način, s ciljem smanjenja privilegija i jačanja ekonomske slike BiH, umjesto da mandate provode u dizanju etničkih i drugih tenzija.