Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz SDA jasno poručili kakva sudbina čeka prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH

kolegij sda

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) pozvao je danas na sjednici sve političke stranke da poštuju odluke Ustavnog suda BiH jer su konačne i obavezujuće, saopćeno je iz SDA.

– Najavljeni zakon o Ustavnom sudu BiH predstavnika iz Republike Srpske nije prihvatljiv za SDA. Nije moguće isključiti strane sudije iz Ustavnog suda BiH ili promijeniti način donošenja odluka u tom sudu a da se ne izvrše promjene u kompletnoj ustavnoj strukturi BiH vezane za nadležnosti raznih nivoa vlasti i način donošenja odluka – ističe se u saopćenju.

Također je naglašeno da bi promjene samo u Ustavnom sudu, bez ostalih promjena, činile grubo narušavanje ravnoteže uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Na potpisu kod lidera političkih stranaka u RS-u

Konačna verzija Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH bit će dostavljena liderima političkih stranaka u RS-u na potpisivanje, rečeno je danas nakon što je radna grupa, koju su imenovali političari u RS-u, završila svoj posao na izradi tog zakona.

Čim potpisnici zajedničke izjave o neprihvatanju odluke Ustavnog suda BiH kojom je osporen 9. janaur kao Dan RS-a, stave svoj potpis na tekst predloženog zakona on će biti proslijeđen srpskim predstavnicima u oba doma Parlamentarne skupštine BiH od kojih se očekuje jedinstven prijedlog koji onda treba da upute u parlamentranu proceduru.

Od tog datuma, počinje da teče rok od 120 dana koji su zvaničnici RS-a dali političarima iz Federacije BiH za usvajanje zakona o Ustavnom sudu.

[yuzo_related]

U tekstu koji je Radna grupa usaglasila, navodi se da prestaje angažovanje stranih sudija, a njihova mjesta bit će popunjena sudijama iz Republike Srpske i Federacije BiH, potvrdio je član ove radne grupe  Momčilo Novaković.

I drugi članovi radne grupe tvrde da je ovaj zakon prihvatljiv za sve, jer ne daje mogućnost preglasavanja, a predviđen je i zaštitni mehanizam u odlučivanju tako da za svaku odluku mora glasati barem jedan sudija iz svakog od tri konstitutivna naroda.

-Čeka nas najteži posao da bi se ovaj zakon usvojio. Jedno je sigurno, odgovornost za budućnost BiH imaju oni najbrojniji, a to su bošnjačke partije, te je očekivati da se možemo dogovarati i naći zajednička rješenja, ustvrdio je Novaković.

Očekuje da će se na kraju procesa, ipak, naći prihvatljivo rješenje za sve, jer će u protivnom nastati ozbiljan problem i sumnja ne samo u odluke Ustavnog suda BiH već i sve druge koje se donose na nivou BiH, a u kojima učestvuju stranci.

Smatra i da je nerealno da se zakon nađe u proceduri 10. decembra.

Zvaničnici RS-a nedavno su se saglasili da treba pripremiti zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu neće biti stranci.