"čekamo odgovore"

Iz SDA Novi Grad javno postavili šest pitanja Elmedinu Konakoviću

efendic-konakovic

Peto, šta je njegov prijatelj i (su)vlasnik dvorane Vistafon radio na hitnoj sjednici Skupštine KS na kojoj je donesena Odluka o odbijanju ponude za preuzimanje udjela slovenske firme u Termalnoj rivijeri Ilidža, kada on nije niti zastupnik niti uposlenik Kantona?

U povodu posljednjeg podivljalog nastupa Elmedina Konakovića na Skupštini KS, izazvanog vjerovatno izlaskom u javnost doskorašnje ministrice Zinete Bogunić, koja je svjedoĉila o korupcijskim postupcima dotičnog, a u vezi sa dodjelom poslova, novca i pozicija u Kantonu Sarajevo, te u vezi sa iznošenjem brojnih uvreda na račun Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, imamo potrebu javnost izvijestiti o nekim činjenicama, a dotičnom Konakoviću uputiti nekoliko pitanja.

Prije toga, podsjećamo javnost da smo još u oktobru 2017. godine upozorili funkcionere i organe SDA da je Elmedin Konaković „guja u njedrima SDA“ i od tada pa do danas svjedočimo sumanutim nasrtajima dotičnog šizofrenika na sve što se zove SDA i Novi Grad.

Općinski odbor SDA Novi Grad Sarajevo sa ponosom stoji iza rezultata našeg političkog djelovanja na nivou vlasti za koji smo odgovorni i gdje se vlast ostvaruje putem općinskog naĉelnika Semira Efendića i Općinskog vijeća kojim predsjedava dr. Rusmir Baljić, obojica delegirani ispred SDA Novi Grad Sarajevo.

Rezultati rada vlasti ove lokalne zajednice su impresivni na svim poljima, prepoznati i potvrđeni dvotrećinskom podrškom građana na posljednjim lokalnim izborima. Takav politički rezultat za Elmedina Konakovića, političku neznalicu i jeftinog prevaranta predstavlja nedosanjani san, jer nigdje iza sebe u životu, bilo da se bavio javnim ili privatnim poslovima, nije ostavio ništa drugo nego probleme, haos, nered i dugove.

Konaković je posljednjih 10 godina ključna figura kantonalne političke scene u Sarajevu i neka ne pokušava neuspjehe svoje politike fakturisati jednoj Općinskoj organizaciji SDA, jer tamo gdje smo mi odgovorni za rezultate, svi ih dobro mogu vidjeti, ali tamo gdje je Konaković odgovoran, uporno pokušava naći druge krivce.

Na posljednjoj sjednici Skupštine KS Izvještaj o poslovanju KJP ZOI ‘84. za 2018. godinu je predstavljao stranački v.d. direktor izvijesni Kenan Magoda, koji očigledno taj Izvještaj nije ni pročitao, a kamo li učestvovao u ostvarivanju pozitivnog rezultata poslovanja. Isti je izvještavao i govorio o nečemu u čemu nije učestvovao niti svjedočio, što nažalost zastupnici Skupštine uopće nisu problematizirali.

Magoda je Izvještaj nazvao friziranim, iako se prema zakonu taj Izvještaj dostavlja uz Izvještaj nezavisne revizije te je stoga NEMOGUĆE da bude, kako on kaže “friziran”.

U vrijeme koje tretira Izvještaj, dotični Magoda bio je direktor fiktivne firme iz Banja Luke koja u Sarajevu pribavlja dozvole za postavljanje reklamnih panoa koji se potom prodaju putem firme osnivača iz Banja Luke. Čim je Konaković kao tadašnji premijer u KJKP GRAS doveo sada već zaboravljenog njegovog rođaka „eksperta“ Gušića, kojem se sudi zbog kršenja zakona o javnim nabavkama, Magoda je pored kapije GRAS-a postavio elektronski reklamni displej za firmu iz Banja Luke i jedino za poslovanje te firme on može podnositi Izvještaj za 2018. godinu, ali ne Skupštini Kantona Sarajevo.

I to je vječiti Konakovićev problem. Umjesto da svoje stavove formira na osnovu zvaničnih dokumenata i izvještaja dostavljenih i potvrđenih od svih relevantnih faktora na kojima poĉiva jedan sistem, on svoje stavove formira na osnovu mišljenja i stavova uličara, prevaranata, jalijaša i ublehaša kakav je i sam.

Samo takav ublehaš mogao je godinama voditi politike u raznim oblastima na osnovu informacija koje je dobijao od raznih Sivra, Himzanija i sličnih, pa se danas Kanton Sarajevo nalazi u situaciji u kakvoj jeste.

I samo takva neznalica za Izvještaj uz kojeg je dostavljeno nezavisno revizorsko mišljenje, može reći da je friziran, a vjerovati ublehašu kojeg je sam tamo postavio iza čijih riječi ne stoji ništa.

Prepustićemo ranijem menadžmentu preduzeća neka govori o detaljima poslovanja firme, jer su sve strukture te firme dio kantonalnog sistema institucija čije funkcionisanje Konaković ni nakon deset godina ne razumije i u tom zakržljalom razumijevanju procesa jednu Općinsku organizaciju SDA naziva kriminalnom, mafijaškom, zločinačkom zbog čega će biti tužen, ali ćemo Konakoviću koji se voli
predstavljati kao borac protiv korupcije i kriminala postaviti nekoliko pitanja kako bi razmislio o sebi.

Prvo, kada će vratiti dugove koje je firma u njegovom vlasništvu napravila prema kantonalnim javnim preduzećima ZOI ‘84 i KSC Skenderija, a koji iznose više od 50 hiljada KM?

Iako je prilikom gostovanja u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića izjavio da se u vrijeme dok je on bio direktor firme Sport Centar sve plaćalo u marku, uvidom u ugovore i dokumente jasno se vidi da laže, jer za cijeli period zakupa poslovnog prostora u dvorani Zetra firma Sport Centar nije platila ni marku.

Drugo, pozivamo Elmedina Konakovića da objasni i odgovori javnosti kako je firma u njegovom vlasništvu Sport Centar dobijala stotine hiljada KM bez provođenja procedure javne nabavke od strane Lutrije BiH i jel to isto ono što je pokušao izvesti sa ministricom Bogunić koja je zbog toga podnijela ostavku?

Treće, zašto je prekršio ugovor između Kantona Sarajevo i firme Terme Čatež prema kojem nije bilo moguće vršiti prenos udjela u vlasništvu zajedničkog preduzeća prije nego se kompletna investicija izgradnje banjsko – lječilišnog kompleksa okonča, te na taj način oštetio Kanton Sarajevo za više od stotinu miliona KM, što je vrijednost imovine koju je Kanton zahvaljujući Konakovićevim hitnim
sjednicama Skupštine izgubio?

Četvrto, kako i od čijeg novca je kupljena dvorana Vistafon i u kakvoj vrsti suvlasništva je Konaković sa svojim intimusom i prijateljem sa kojim ga viđamo na fudbalskim utakmicama, kontrovreznim ugostiteljem, koji je kupio dvoranu Vistafon?

Koliko novca za kupovinu ove dvorane su dobili od vlasnika firme koja je preuzela imovinu Kantona u središtu općine Ilidža, a kroz proces izlaska slovenske firme Terme Čatež iz zajedničkog projekta?

Peto, šta je njegov prijatelj i (su)vlasnik dvorane Vistafon radio na hitnoj sjednici Skupštine KS na kojoj je donesena Odluka o odbijanju ponude za preuzimanje udjela slovenske firme u Termalnoj rivijeri Ilidža, kada on nije niti zastupnik niti uposlenik Kantona?

Šesto, zašto je Zavod za izgradnju KS u vrijeme dok je Konaković bio premijer, odbio ponudu Općine Novi Grad Sarajevo za kupovinu dvorane Vistafon uz plaćanje glavnice duga, koji je investitor objekta imao prema Zavodu za izgradnju u iznosu od 850 hiljada KM, tvrdeći da se ponuda ne može prihvatiti bez plaćanja glavnice duga i pripadajućih zateznih kamata, da bi ubrzo nakon toga, putem izvršnog postupka Kanton istu imovinu prodao privatnoj firmi za 650.000 KM i bez ijedne marke zateznih kamata?

Imamo još dosta pitanja za privremenog predsjedavajućeg Skupštine KS, ali ćemo sačekati da prvo odgovori na ova koja su postavljena. Očekujemo također da će odgovore na ova pitanja od dotičnog zatražiti i organi čiji je to posao. Hoće li to uraditi prije ili kasnije ne znamo, ali jednog dana zasigurno hoće.