Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Demokratija"

Iz SDA tvrde: Sve je po pravilima, samo je Bakir Izetbegović kandidat za predsjednika

bakir izetbegović sda
FOTO: Fena

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa odbijenim kandidaturama, kazao je da se to ne odnosi isključivo samo na Šemsudina Mehmedovića, te da „ima kandidatura koje su odbijene i za Bakira Izetbegovića“

Predsjednik Izborne komisije Stranke demokratske akcije (SDA) Nezir Pivić je danas, prije početka sjednice Glavnog odbora te stranke, izjavio novinarima da je Komisija jučer ovjerila kandidaturu za predsjednika te stranke, u skladu sa provedenom procedurom. Istaknuo je da je čitav proces unutar SDA vođen u skladu sa Statutom Stranke, Pravilima izbornog postupka i u skladu sa Uputstvom.

– Svi ti akti su usklađeni sa Statutom i na osnovu toga provedena je cjelokupna procedura koja je trajala jako dugo. Imali smo jedan vrlo demokratski proces koji je kretao od najnižeg nivoa organiziranja – mjesnog ogranka – kazao je Pivić.

Naveo je primjer Zenice, gdje ima 65 mjesnih ogranaka i svaki je imao priliku da predloži svog kandidata za sve nivoe organiziranja, „a na kraju su organi donijeli tu odluku i proslijedili svoj prijedlog kantonalnom, a u konačnici Centrali SDA, odnosno Izbornoj komisiji“.

– Odgovorno tvrdim da je čitav izborni proces proveden u skladu sa Statutom i sa Pravilima izbornog postupka. Jedan maksimalno transparentan proces. Mogu konstatovati da je od ukupno 15 regionalnih i kantonalnih odbora, za predsjednika SDA predložila Bakira Izetbegovića. Dakle 100 posto kantonalnih i regionalnih odbora su predložili za predsjednika Bakira Izetbegovića, dok za Šemsudina Mehmedovića nismo imali niti jednu kandidaturu – naveo je Pivić.

Kakav je “omjer”

Dodao je da, kada se govori o općinskim, odnosno gradskim odborima, od ukupnog broja prijedloga, onih koji su važeći, 95 prijedloga je bilo za Bakira Izetbegovića, dok je osam prijedloga bilo za Šemsudina Mehmedovića.

– Mi smo jučer ovjerili kandidata za predsjednika, to je Bakir Izetbegović, jer je on u skladu sa Statutom jedini stekao uslove da bude kandidat na Kongresu – kazao je Pivić.

Napomenuo je da se u javnom diskursu nametalo kao određena tema to da se već neko kandidirao za kandidata, a da je Izborna komisija faktični odbacila tu kandidaturu.

Pojasnio je da se to ne dešava na takav način, dodajući da je izborni proces vrlo jednostavan.

– Mi sabiramo kandidature pojedinih općinskih organizacija tako da ni jedna kandidat koji ima interes da bude predsjednik SDA nema ništa sa procesom predlaganja. Jedan od kandidata je rekao da je sam podnio kandidaturu. To izborni proces ne poznaje. Mi ovjeravamo na osnovu pristiglih prijedloga sa terena – istaknuo je Pivić.

Naveo je i neke primjere zašto nisu priznali pojedine općinske organizacije, dodajući da imaju nekoliko općinskih organizacija gdje organi uopće nisu konstituisani, a imali su prijedloge iz tih općinskih organizacija, gdje ne postoje uopće organi, gdje nije izabran organ.

Navodni razlozi odbijanja

Također je naveo da su imali i općinski odbor, gdje je bio potpis osobe koje nema u evidenciji članstva stranke.

– To su razlozi odbijanja tih kandidatura – pojasnio je Pivić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa odbijenim kandidaturama, kazao je da se to ne odnosi isključivo samo na Šemsudina Mehmedovića, te da „ima kandidatura koje su odbijene i za Bakira Izetbegovića“.