"oštećenje tuđe stvari"

Spomen-obilježje na Kazanima oštećeno bojom u spreju

kazani
FOTO: N1

Tačan broj ubijenih i bačenih u jamu na Kazanima do danas nije utvrđen

Spomen-obilježje ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima oštećeno je upotrebom boje u spreju, a tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je ovo krivično djelo okarakterisao kao “oštećenje tuđe stvari”, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Glasnogovornica MUP-a KS-a Mersiha Novalić je za Detektor kazala kako su zaposlenici Gradske uprave Grada Sarajeva obavijestili Policijsku upravu Stari Grad o tome kako je došlo do oštećenja spomenika na Kazanima.

“Izlaskom na teren, policijski službenici su potvrdili navode iz prijave i to na način da je spomenik oštećen upotrebom boje u spreju. Obaviješten je tužilac Kantonalnog tužilaštva KS-a, koji se izjasnio da je riječ o krivičnom djelu ‘oštećenje tuđe stvari’. Uviđaj obavljaju pripadnici Uprave policije MUP-a KS-a i, naravno, preduzimamo sve mjere i radnje iz naše nadležnosti na dokumentovanju i rasvjetljavanju ovog krivičnog djela”, navela je Novalić.

Oglasila se i gradonačelnica

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je na svojoj Facebook stranici osudila “barbarski čin” skrnavljenja spomenika ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima te poručila kako je ponosna jer je ostala ustrajna u odluci da se podigne ovo spomen-obilježje poslije skoro tri decenije.

“Tome sam pristupila krajnje otvoreno i iskreno, jer svaka žrtva ubijena tokom opsade našeg grada, zaslužuje poštovanje i dostojanstveno obilježje”, napisala je Karić na Facebooku te pozvala sve građane na mir, a nadležne organe da otkriju počinioce, primjereno ih kazne i o tome obavijeste javnost.

Dodala je da će spomenik u roku od 24 sata biti saniran.

Oštećeni spomenik je otkriven je 2021. godine. Tada su članovi porodica i brojni građani Sarajeva negodovali zbog odluke da se na spomeniku ne spominju počinioci ubistava.

Na spomeniku stoji natpis: “Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana”, sa nabrojanih 17 imena žrtava.

Za ubistva počinjena na Kazanima te neprijavljivanje krivičnog djela i počinilaca tokom i neposredno nakon rata osuđeno je 14 pripadnika Desete brdske brigade Armije BiH. Komandant ove jedinice Mušan Topalović Caco ubijen je u Sarajevu 26. oktobra 1993. godine tokom akcije hapšenja.

Iz jame na Kazanima nakon rata su, u više ekshumacija, izvađeni posmrtni ostaci 23 žrtve, od kojih je 15 identifikovano, a prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, riječ je o pet žrtava ženskog spola i deset muškog, starosti od 27 do 66 godina.

Tačan broj ubijenih nije utvrđen

Dvije žrtve su ukrajinske nacionalnosti, dvije hrvatske, jedna žrtva bošnjačke nacionalnosti i deset žrtava srpske nacionalnosti.

Tačan broj ubijenih i bačenih u jamu na Kazanima do danas nije utvrđen.