"visok stepen odgovornosti"

Iz SDP-a i NiP-a se oglasili nakon što je Predsjedništvo dalo “zeleno svjetlo” za Krišto

221222_predsjednistvo_bih_70098

“Stepen odgovornosti i efektivnosti dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine pokazao se iznimno bitnim za uspješnu saradnju i efikasan rad državnih institucija, a sve u interesu građana naše države”

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine iskazuje zadovoljstvo zbog odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine za davanje podrške mandataru za predsjedavajuću Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjani Krišto, navedeno je iz ove stranke.

Saopštenje SDP-a prenosimo u cjelosti.

“Stepen odgovornosti i efektivnosti dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine pokazao se iznimno bitnim za uspješnu saradnju i efikasan rad državnih institucija, a sve u interesu građana naše države.

Posebno ističemo pozitvnu i državničku ulogu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića na njegovom proaktivnom angažmanu na imenovanju buduće Predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Izuzetno smo ponosni na činjenicu da ćemo u najkraćem mogućem roku izvjesno imenovati Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, sve na osnovu jasnih programskih načela.

Posebno treba pohvaliti činjenicu da su glasanjem za ovo imenovanje dva člana Predsjedništva BiH omogućila ubrzani proces integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Napominjemo da je jedan od uslova za pristup fondovima EU, koje su pred našu državu stavili najviši dužnosnici EU, brzo formiranje vlasti na svim nivoima i hitan rad na realizaciji uslova za pristupanje EU.

Radi se o fondovima iz kojih će biti osigurana značajna sredstva za razvojne i socijalne programe od najvišeg državnog, ali i egzistencijalnog interesa građana Bosne i Hercegovine.

Denis Bećirović je svojim postupcima još jednom pokazao da državni interesi i interesi građana ne smiju biti predmet politikantskog prepucavanja ili blokada.

Posebno raduje i podrška naših međunarodnih prijatelja i saveznika Bosne i Hercegovine na euroatlantskom putu, procesu formiranja vlasti i transparentnosti kojom se svi učesnici dogovora vode. Uvjereni smo da se ovim činom otvara novo, pozitivno poglavlje u političkim odnosima, ali i ukupnom djelovanju političkih subjekata u interesu ljudi u Bosni i Hercegovini, bez kalkulacija i skrivenih motiva”, poručuju iz SDP-a.

Narod i Pravda pozdravlja odluku Predsjedništva

Nakon što je Predsjedništvo BiH povjerilo mandat za formiranje novog Vijeća ministara Borjani Krišto, u Narodu i Pravdi pozdravljaju ovakvu odluku i ističu da se i ovim pokazuje opredijeljenost političkih aktera za brzim formiranjem vlasti na svim nivoima što bi u konačnici trebalo predstavljati iskorak ka rješavanju višegodišnje političke krize.

Imenovanje Borjane Krišto za mandatarku Vijeća ministara BiH pokazuje da postoji jasno opredjeljenje da se napravi jedan novi iskorak u političkom životu Bosne i Hercegovine, smatraju u Narodu i Pravdi.

Iz ove stranke dodaju da je sasvim jasno da će vlast na svim nivoima u BiH biti formirana rekordno brzo, što će, ako se zna da Vlada FBiH i neke kantonalne vlade rade u tehničkom mandatu već četiri godine, biti značajno sa aspekta rješavanja ključnih prioriteta građana BiH.

Pozdravljaju pozitivne poruke Bosni i Hercegovini iz Evropske unije, izražavajući zadovoljstvo potvrđivanjem kandidatskog statusa našoj državi od strane Evropskog vijeća, te posebno naglašavajući važnost šanse za razvoj i unapređenje procesa u BiH koja nam je pružena.

– Pregovori i dogovori u Bosni i Hercegovini nemaju alternativu. Podržavamo i pozdravljamo napore i rezultate pregovaračkih timovasa predsjednikom Konakovićem na čelu za postizanje dogovora i sporazuma koji u fokus stavljaju put napretka države i poboljšanje kvaliteta života građana. Svjesni da ne postoje savršeni politički sporazumi, ali i važnosti aktuelnog trenutka za Bosnu i Hercegovinu i kompromisa koji prave makar i ograničene iskorake u cilju poboljšanja općeg ambijenta, a ne idu na štetu države i građana, pozdravljamo preduzete korake koalicionih partnera ka spuštanju tenzija, zaustavljanja govora mržnje, jasnog opredjeljenja za evropski put, borbu protiv kriminala i korupcije, te poboljšanje socio-ekonomskog stanja u Bosni i Hercegovini – dodaju iz Naroda i Pravde.

Formiranja izvršne vlasti na svim nivoima u BiH na programskoj osnovi, smatraju u Narodu i Pravdi, ogledat će se i u pravovremenom usvajanju budžeta, a posebno najava povećanje planiranih sredstava za poboljšanje funkcioniranja institucija na državnom nivou.

Novi momentum u političkom životu BiH ogleda se i u činjenici da je BiH dobila kandidatski status za članstvo u EU. U tom kontekstu, iz Naroda i Pravde ukazuju na hitnost provođenja prioriteta i uvjeta koji BiH čekaju na evropskom putu, što je posebna odgovornost svih koalicionih partnera koji će preuzeti odgovornost za vođenje vlasti na svim nivoima u narednom mandatu.

– Narod i Pravda ostaje privržena vrijednostima, načelima i ciljevima za koje se opredijelila svojim programskim dokumentima, svojom Deklaracijom i Rezolucijom o zaštiti države Bosne i Hercegovine – navodi se na kraju saopćenja.