Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danas sjednica Predsjedništva

Iz SDP-a se oglasili o “ulasku u zagrljaj SDA”

kojovic niksic

Za danas je planirana i sjednica Predsjedništva SDP-a BiH, a na kojoj se očekuje da bi moglo biti riječi o eventualnoj koaliciji SDP – SDA

Još je neizvjesno šta će BH blok odlučiti kada je riječ o formiranju vlasti, odnosno hoće li i ko od stranaka ovog bloka ići u koaliciju sa SDA, ali i HDZ-om i SNSD-om kada je državni nivo u pitanju.

Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke, podsjetio je da je ova stranka u subotu imala sjednicu Predsjedništva na kojoj se, između ostalog, razgovaralo i o uspostavi izvršne vlasti tamo gdje ona još nije uspostavljena.

– Jednoglasno je zaključak donesen, a u više navrata je artikulisan u prethodnom periodu da Naša stranka neće biti dio izvršne vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om. To je konačni stav. Mi svoju poziciju spram ove tri stranke SDA, HDZ i SNSD nismo mijenjali i nećemo promijeniti, kaže Uk za Oslobođenje.

Dodao je da Naša stranka ostaje u BH bloku, te da se ovaj blok ne raspada.

– Čelnici BH bloka imaju sastanak 29. januara, gdje će razgovarati o daljem uspostavljanju izvršne vlasti. Naša delegacija predvođena predsjednikom Predragom Kojovićem će ponoviti isti ovaj stav koji sam izrekao. To u ovom trenutku ne znači da se BH blok raspada. Ne znamo konačne odluke DF-a i SDP-a, tako da je trenutno BH blok stabilan. Šta će se desiti 29. januara, ne znamo. Mislim da će ostati BH blok i dalje, kazao je Uk.

Za danas je planirana i sjednica Predsjedništva SDP-a BiH, a na kojoj se očekuje da bi moglo biti riječi o eventualnoj koaliciji SDP – SDA.

– Organi SDP-a nisu donijeli nikakvu odluku. SDP je velika demokratska partija i ima različitih mišljenja. Mislim da svaku odluku trebaju potvrditi ili odbiti članovi na referendumu. Kada je u pitanju moj lični stav, ostajem pri stavu iz kampanje, a to je da treba izbjeći sve nacionalne stranke koje možemo izbjeći, kaže potpredsjednica SDP-a Lana Prlić.

Potpredsjednik SDP-a Zukan Helez smatra da članstvo stranke nije podijeljeno oko pitanja koalicije sa SDA, te ističe da skoro svaki član zna šta piše u Statutu i šta piše u kongresnim dokumentima.

– Oni su potpuno jasni da ne idemo u koaliciju, tamo je među ostalim i SDA. Tako da ne vjerujem da je bilo ko spreman da pogazi to bez najviših organa, a to su Kongres, Glavni odbor…. Ne vjerujem da neko misli da bismo mi sad u zagrljaj sa SDA. Čak mislim da neće doći do referenduma. Mislim da je većina članstva protiv da ulazimo u te neke koalicije sa SDA. Ne može biti niko relevantniji od svih članova, rekao je Helez.

No, već u utorak, 29. januara, sudeći prema najavama, BH blok bi konačno trebao da se odredi po pitanju koaliranja u vlasti na federalnom i državnom nivou.

– Mislim da će tog 29. BH blok izaći jači, da ljudi koji vode ove tri stranke i da rukovodstva ove tri stranke znaju koja je to odgovornost i šta znači da BH blok ostane zajedno. To znači da budemo još jači i integrativniji, a time sigurno čuvamo i BiH. Ne mora se ući u vlast da bi se čuvala država, poručio je Helez.

Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a, smatra da se BH blok ne raspada te da odluke oko učešća na entitetskom i državnom nivou u vezi s konstituisanjem vlasti nisu bile na dnevnom redu odlučivanja u Fronti.

– Mi unutar DF-a nismo takvu odluku donijeli, a kada unutar DF-a raspravimo i donesemo odluku, onda ćemo kao delegacija sve to raspraviti sa BH blokom i donijeti odgovarajuću odluku. Ostajemo privrženi BH bloku do kraja. Ovdje je evidentno da su političke stranke koje nisu članice BH bloka, a za koje se smatralo da će biti partneri, jednostavno iskočile iz kolosjeka i zbog nekih svojih odluka i interesa su jednostavno promijenile kurs. Najeklatantniji primjer je Tuzlanski kanton, kazao je Đonlagić, dodajući da “unutar BH bloka ne postoji problem u smislu ove tri stranke koje ga čine”, piše Oslobođenje.