Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dvodnevna eko akcija

Iz speleološkog objekta “Jama pored puta” izvučeno čak dvije tone otpada

jama pored puta ciscenje

U izvučenom otpadu nalazile su se životinjske strvine, inzulinske igle, razne plastične i staklene boce, gajbe te drugi kućanski otpad, a u suradnji s JP „Parkovi Mostar“ otpad je propisno zbrinut

U okviru društveno odgovorne inicijative “dm {ZAJEDNO} za bolje sutra – ECO EDITION” očišćen je speleološki objekt „Jama pored puta“, dužine 47,60 metara i dubine 36,60 metara, koji se nalazi na Goranačkoj visoravni udaljenoj 20 kilometara od Mostara.

Ova zahtjevna akcija trajala je dva dana, a iz jame je izvučeno oko dvije tone otpada. Čišćenje je rađeno u dvije faze, a u njemu je učestvovalo 11 članova Speleološkog društva „Herceg“. U prvoj fazi je izvučen otpad, a u drugoj je transportiran do odgovarajućeg mjesta za zbrinjavanje.

“U svijetu speleologije jama od oko 35 metara dubine je zaista mali objekt, međutim ako se radi ovakva jedna akcija, onda se čitava situacija mijenja i iziskuje mnoštvo ljudi koji su obučeni i rade timski. Zahvaljujemo se dm-u koji je podržao ovu akciju koja je od velikog značaja za okoliš, jer svaki otpad odbačen u prirodu završi u podzemnim vodama koje mi svi pijemo. Odbačeni otpad u jame još je rizičniji jer mu je potrebno duže vremena da se razgradi te se tako još više zagađuju podzemne vode. Nadamo da ćemo uspjeti probuditi svijest građana da cijene prirodu, a da smeće odlažu na za to predviđena mjesta, kako bismo svi imali zdraviju prirodu i čišće vode“, kazao je Ivan Marić, član Speleološkog društva „Herceg“.

U izvučenom otpadu nalazile su se životinjske strvine, inzulinske igle, razne plastične i staklene boce, gajbe te drugi kućanski otpad, a u suradnji s JP „Parkovi Mostar“ otpad je propisno zbrinut.

U okviru društveno odgovorne inicijative “dm {ZAJEDNO} za bolje sutra – ECO EDITION” do kraja oktobra bit će realizirano 17 ekoloških projekata, kao što su čišćenje i uređenje zelenih površina, čišćenje rijeka i korita, sadnja, pošumljavanje, postavka kanti za otpad.

Osnovni kriteriji za odabir projekata bili su održivost projekta, procjena koristi za lokalnu odnosno širu zajednicu te podizanje svijesti javnosti o važnosti zaštite okoliša, saopćeno je iz “dm-a”.